Dertigste NFM op schansen It Heidenskip

IT HEIDENSKIP - Fierljepvereniging It Heidenskip organiseert zaterdag 28 juli voor de 30e keer de Nationale Fierljep Manifestatie op haar accommodatie in It Heidenskip. In vijf categorieën wordt gestreden om de gouden, zilveren en bronzen hangers.

De Nationale Fierljep Manifestatie is één van de meest prestigieuze fierljepwedstrijden van Nederland. Al 30 jaar lang is de NFM een open Nederlands kampioenschap. Iedereen mag dus meedoen. Van heinde en verre komen plaatselijke toppers naar It Heidenskip om te strijden naar de hoogste trede van het ereschavot. ,,En ook dit jaar mogen we ons verheugen op een aantal internationale springers. Zelfs een aantal beroemde buitenlandse sterren zullen hun opwachting maken”, aldus de organisatie.

Deze bijzondere opzet van de NFM fierljepdag blijkt zeer aan te slaan bij het publiek en bij fierljep minnend Nederland. De wedstrijd is opgebouwd uit voorrondes en een finale. Door in de voorronde een bepaalde limiet te springen kan de ljepper zich plaatsen voor de finale. In de finale plaatsen zich de beste 18 senioren, 18 junioren, 9 dames en 9 jongens. Na twee rondes van sprongen blijft de helft van het aantal springers over die uit mogen maken wie de beste senior-, junior-, dame-, meisjes- en jongens ljepper is.

Om de concurrenten voor te kunnen blijven zijn de fierljeppers de afgelopen jaren harder en beter gaan trainen. Het huidige carbon, waar de fierljepstokken van worden gemaakt, maken sprongen van 22 meter mogelijk. De Nationale Fierljep Manifestatie levert vaak verre en spectaculaire sprongen.

Was het vroeger een open kampioenschap met vooral ongeoefende ljeppers, tegenwoordig mede door het professionaliseren van de sport, is het een strijd tussen de ljeppers van de Hollandse en Friese fierljepbonden.

De topljeppers van Nederland zijn in een bloedvorm. De favoriete senioren Erwin Timmerarends uit Montfoort en de Workumer Nard Brandsma hebben in de afgelopen wedstrijden laten zien dat ze ver kunnen springen. Beide ljeppers sprongen verder dan 21 meter.

Ook bij de jongens wordt het een spannende strijd. Nederlands recordhouder en regerend jongens NFM kampioen Reinier Overbeek krijgt dit jaar wellicht geduchte tegenstand van de Friese jongens toppers.

Aanvang voorrondes is 9.30 uur. De finale start om 18.45 uur. Aansluitend op de finale is er een groots slotfeest met DJ Teake.