Sneekweek met 700 boten

SNEEK - De organiserende Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) hoopt 700 deelnemende boten aan de start te krijgen in de 83ste Sneekweek.

De teller staat op dit moment op 680 deelnemers. Er druppelen nog steeds inschrijvingen binnen. Dat zou betekenenen dat het zesdaagse zeilevenement qua deelnemers ongeveer op hetzelfde niveau ligt als vorig jaar. De Sneekweek blijft nog steeds het grootste zeilevenement op Europese binnenwateren.

Afke de Goede, voorzitter van het wedstrijdcomité van de Sneekweek: ,,Het aantal deelnemers is ten opzichte van vorig jaar gelijk gebleven. Dat de Sneekweek dit jaar wederom midden in de noordelijke schoolvakanties en in de eerste week van de bouwvak valt is niet gunstig. Kwalitatief gezien verwachten wij er wederom een mooie zeilweek van te maken. Onze nieuwe wedstrijdleider Auke van der Werf staat samen met zijn zeer ervaren team te popelen van ongeduld om zaterdag om 10.00 uur ’s ochtends het eerste startschot te geven. De verwachte ingrediënten zijn goed: het mooie zonnige weer van de afgelopen weken wordt ook voor de komende weken voorspeld. Over de windvoorspellingen zijn de diverse weerstations het nog niet eens. Samen met circa 125 vrijwilligers werken we er hard aan om het evenement in topvorm te houden en een aantrekkelijke zeilcompetitie aan te bieden voor een breed publiek”.

De circa 700 boten zijn verdeeld over 31 verschillende zeilklassen. Grootste klassen zijn dit jaar de Valk, O-jol en Pampus, die alle drie met bijna 50 deelnemers aan de start verschijnen. De Goede: ,,Deze 3 klassen zullen beginnen met kwalificatiewedstrijden, de laatste 3 dagen uitmondend in gold- en silverfleet races. Mooi om te zien dat de Valk daarin, na een kleine dip in deelnemersaantal in 2017, weer is teruggekeerd.” Traditioneel zijn ook de Flits, Optimist en Laser (verdeeld over 5 subklassen) goed vertegenwoordigd. Onder de deelnemers bevinden zich 10 buitenlandse teams, waarbij het grootste deel in het buitenland wonende Nederlanders zijn.

Vanaf zaterdag tot en met donderdag vinden dagelijks 36 starts plaats op het Sneekermeer. De eerste is die van de Finnjol om 10.00 uur ’s morgens. De Pampus is ’s middags rond de klok van 13.45 uur als laatste aan de beurt.

Tijdens de 203de Hardzeildag woensdag zullen net als vorig jaar de Sneekweek en het SKS-skûtsjesilen het Sneekermeer delen. In gezamenlijk overleg tussen KWS, SKS, Provinciale Waterstaat en Rijkswaterstaat zullen beide evenementen elkaar niet in het vaarwater zitten. De KWS begint haar wedstrijden een uur eerders. De SKS-skûtsjes zullen niet eerder dan rond de klok van 16.00 uur van start gaan. Het Prinses Margrietkanaal is van 14.00 tot circa 18.00 uur gestremd, zodat de SKS daar, voor de pier van Terherne, haar wedstrijdgebied heeft. Daarmee hopen beide organisaties hun deelnemers kwalitatief goede wedstrijden te kunnen bieden en tevens de toeschouwers van de SKS-wedstrijd buiten de Sneekweekbaan te houden.