Eén strafrondje in Sneekweek

KOLMEERSLAND - De twee rondenstraf, bij acceptatie van een fout in de 83ste Sneekweek die op het Sneekemeer zaterdag begint, wordt teruggebracht naar één-ronde straf.

Twee rondjes draaien bij een fout of protest betekent meestal dat de wedstrijd verknoeid is. Om de drempel om "protest" te roepen én de drempel om je straf te nemen te verlagen, wordt de Twee-Ronden Straf tijdens de Sneekweek vervangen door de Eén-Ronde Straf.

Dit betekent dat in alle protestsituaties - net als bij het raken van een boei - slechts één strafrondje gedraaid hoeft te worden. Daarmee hoopt de wedstrijdleiding van de KWS Sneekweek sportiever en gezelliger te krijgen.

Wedstrijdzeilers zijn niet alleen deelnemer, maar tegelijkertijd ook scheidsrechter. Maakt een tegenstander in jou ogen een fout, dan roep je "protest". Maar dat is in de praktijk niet altijd even makkelijk. Want als je protest roept, betekent dit dat de ander een flinke straf moet nemen en dat resulteert meestal in een slechte wedstrijd. Dat is lastig als je al jaren tegen elkaar vaart of goede vrienden bent.