Morgen boten-invasie Sneekweekvierders

SNEEK - De havendienstmedewerkers in Sneek maken zich op voor de drukste dag van het jaar. Morgen komt de jaarlijkse invasie van varende Sneekweekvierders over ze heen.

Verder proberen Dirk van der Zweep en consorten ook belangstellenden die met name voor de vlootschouw komen een plekje aan de gracht te gunnen. ,,Morgen wordt het een ’gekkenboel’. Maar dat weten we; we zijn er klaar voor”, zegt Van der Zweep terwijl hij en passant een (te) snel varende jongeling in een rubberbootje terugfluit. Hij luistert gedwee naar de reprimande en vaart rustiger verder.

Langs de Houkeslootpromenade zijn ook vandaag de vrije plaatsen schaars. Toch zijn die er, want vanwege het mooie weer blijft lang niet iedereen graag in de stad liggen. Morgen zullen de circa 350 ligplaatsen in de stad volstromen. De huurvalkjes en anders drijvend materiaal met feestpubliek krijgt een plaats dichtbij het havenkantoor.

Ze worden gewaarschuwd, feesten is natuurlijk oké, maar overlast moet binnen de perken blijven. Ook in Sneek heeft tolerantie zijn grenzen. ,,Sinds de alcoholleeftijd van 16 naar 18 is gegaan, is het trouwens niet minder geworden”, constateert Van der Zweep. Maar de uitzonderingen worden na twee waarschuwingen zonder pardon de stad uit gestuurd.