Dertien zeilers hebben de buit binnen

KOLMEERSLAND - Van niks (dinsdag) naar veel wind gisteren, waardoor de traditionele Hardzeildag een echte hardzeildag werd met dertien glorieuze hoofdprijswinnaars, maar ook met globaal een kwart van de 700 deelnemers die in de haven bleven, gewonden en een gezonken G2. Uitersten in de 83ste Sneekweek. Vandaag is de afsluitende wedstrijd.

Om half negen openden de Tirons de Hardzeildag gevolgd door de Zestienkwadraten, Regenbogen en Pampussen. Ze haalden hun op maandag vanwege gebrek aan wind uitgestelde race dan eindelijk in. Op de compleet windstille dinsdag werd er helemaal niet gevaren. Wedstrijdleider Auke van der Werf: ,,Vroeg ja. We moesten natuurlijk al eerder starten in verband met het skûtsjesilen. Iedereen kwam positief aan de start omdat het eindelijk flink waaide.”

Het schema was krap, maar dankzij de krachtige wind kwam het helemaal goed. Dat geldt zeker voor voor de 22-jarige Sneker Jelmer Yntema. Samen met zijn uit Leeuwarden afkomstige fokkenist Timo Gruis kwam de titelverdediger tijdens de pittige Hardzeildag met windkracht 4/5 en uitschieters naar 26 knopen als tweede binnen. Dat met zijn twee dagzege’s en nog een tweede plaats maken hem onbereikbaar voor de achtervolgers omdat hij het resultaat van vandaag af mag trekken.

Routinier Yska Minks mag vandaag een ererondje maken omdat ook hij al zeker is van de hoofdprijs. Hij wint met dochter Sanne en Matthijs Brouwer als bemanning opnieuw in de Yngling. Zijn 18e hoofdprijs. Overigens kwamen er gisteren slechts 3 concurrenten aan de start; maar liefst 10 kozen eieren voor hun geld en bleven in de haven.

De derde Sneker die vanavond in de feesttent van op het Kolmeersland de hoofdprijs ophaalt, is Marcel van der Kooi. Hij is fokkenist van Menno Huisman. Het geroutineerde Valkduo raakte op Hardzeildag de ongeslagen status kwijt, maar de tweede plaats achter Hette van der Zwaag was voldoende om de Sneekweekwinst te prolongeren.

Lees het complete verhaal morgen in het Sneeker Nieuwsblad.