Boeiende ‘zeeslag’ op de Fluesen

ELAHUIZEN - De Sneker Pan is vanmiddag op de tiende plaats geëindigd in de boeiende ‘zeeslag’ op de woelige Fluessen bij Elahuizen. In het klassement kroop de topdrie Earnewâld, Grou en Leeuwarden dicht naar elkaar toe.

Het was houden en keren voor de 14 skûtsjes op het knobbelige meer in de vlagerige stevige wind kracht 4/5 met uitschieters van 29 knopen (windkracht 7). Vieren en aanhalen derhalve voor de schotenmannen die een zware middag beleefden. Vanwege de harde wind werd de start een klein uur uitgesteld.

Sytze Brouwer van Heerenveen nam de kop en gaf die ondanks de voortdurende dreiging van het Huizumer skûtsje niet meer uit handen. Het Langweerder skûtsje streek al snel het zeil vanwege ziekte van schipper Jaap Zwaga. Verder een bittere pil ook voor Gerhard Pietersma. De klassementsleider uit Sneek maakte met het Earnewâldster skûtsje een bakboord-stuurboord fout ten opzichte van Akkrum en verliet als tweede het slagveld.

Jappie Visser en zijn team op de Pan kwamen als elfde rond de eerste boei. Na gevechten met d’Halve Maen, Joure, Súdwesthoeke en Woudsend, waarbij hij even negende lag, rolde er een tiende plaats uit.

Uitslag Elahuizen: 1. Heerenveen; 2. Huizum; 3. Leeuwarden; 4. Lemmer; 5. Akkrum; 6. Drachten; 7. Grou; 8. Woudsend; 9 d’Halve Maen; 10. Sneek; 11. Súdwesthoeke; 12. Joure. Wedstrijd verlaten: Langweer en Earnewâld.