Chaotische wedstrijd zonder Sneker Pan in Stavoren

Stavoren - Schipper Jappie Visser heeft vanmiddag niet deelgenomen aan het skûtsjesilen in Stavoren. Woudsend kwam op de negende plek over de finish. Grou zeilde naar een eerste plek.

,,De omstandigheden in Stavoren waren te slecht om mee te doen", noemt Jappie Visser als reden van zijn absentie. Hij heeft hiermee mogelijke schade aan de Sneker Pan uitgesloten. 

De skûtsjes hadden vanmiddag te maken met een harde wind en daardoor moeilijke omstandigheden. Veel materieel ging daardoor kapot. Heerenveen kreeg te maken met een kapot roer en Leeuwarden moest het veld verlaten met een kromme waterstang. Naast het kapotte materieel waren er ook diverse aanvaringen tussen de skûtsjes.

Meerdere skûtsjes hadden een protestvlag hangen. De jury heeft de protesten van Heerenveen en Leeuwarden afgewezen. Het protest in de  bakboord-stuurboordkwestie tussen Joure en Huizum is toegewezen door de jury. 

De uitslag: 1. Grou; 2. Langweer; 3. Lemmer; 4. d'Halve Maen; 5. Drachten; 6. Akkrum; 7. Earnewâld; 8. Súdwesthoek; 9. Woudsend; 10. Joure; 11 Leeuwarden (geen finish); 12. Huizum; 13. Sneek (niet gestart); 14. Heerenveen (geen finish).