Hinke uit Dearsum finisht in top van klassement Mongol Derby

Mongolië - Hinke van der Werf uit Dearsum finishte woensdagmiddag even voor twee uur in de Mongol Derby, de zwaarste paardenrace ter wereld. Ze reed de race, waarvoor tien dagen voor staan, uit in acht.

Hinke begon de race met een achterstand, maar haalde deze al snel in. Uiteindelijk de deelneemster uit Dearsum naar een zevende plek. 

Na de finish was het toch even spannend. De paarden moeten eerst nog gecontroleerd worden of zij fysiek in orde zijn. Als dat niet zo is krijgt de deelnemer een tijdstraf. Gelukkig kwam die voor Van der Werf er niet. 

De Mongol Derby is een race van 1000 kilometer over de steppe van Mongolië. De race wordt sinds 2009 georganiseerd en is geïnspireerd op de postroute, het paardenboodschapsysteem dat door de Mongoolse heerser Dzjengis Khan in 1224 werd ontwikkeld. De exacte koers verandert elk jaar en wordt geheim gehouden tot kort voordat de race begint. Deelnemers van over de hele wereld rijden de 1000 kilometer in 10 dagen en wisselen om de 40 kilometer van paard.