Orgelconcert Rien Donkersloot

SNEEK - De Amersfoortse organist Rien Donkersloot bespeelt maandag het orgel in de Martinikerk. Hij doet dit voor de zesde keer op rij. Dokersloot is daarmee in Sneek de meest gevraagde concertorganist van de laatste jaren. Het concert begint om acht uur 's avonds.

Rien Donkersloot (*1985) is organist en beiaardier. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Voor beide instrumenten slaagde hij cum laude. Rien Donkerslot is organist van de Sint Joriskerk in Amersfoort en van de Laurentiuskerk in Mijnsherenland. Hij is stadsbeiaadier in Haarlem, Goes en Ridderkerk. Van zijn spel verschenen verscheidene cd's die een zeer positieve pers kregen.

Zoals gezegd is Donkersloot sinds 2013 een vaste jaarlijks terugkerende gastorganist. Hij is een meester in het toveren met klankkleuren en besteed veel zorg aan het uitregistreren van de werken die hij speelt. In dit geval zijn dat composities die reiken van het Concerto in Bes (Opus 4 nr. 2) van Georg Friedrich Handel tot de enerverende Prélude et Fugue sur le nom d' Alain van Maurice Duruflé. In een mooie aaneenschakeling van contrasten klinken vervolgens een koraalbewerking van Johann Ludwig Krebs en de Tweede Sonate van August Gottfried Ritter (1811-1885).

Het concert wordt daarna voortgezet met Frans getinte orgelmuziek, namelijk de soepel geschreven “Trois Pieces” van Gabriel Pierné (1863-1937) en Agnus Deï van Frank Martin. Dit is een van de weinige orgelwerken die deze eigenzinnige Zwitserse componist voor het orgel schreef. Duruflé's hommage aan Jean Alain is een even virtuoze als waardige afsluiting van het concert.