Voorlopig laatste orgelconcert Martinikerk

SNEEK - De orgelconcertseries lopen op hun einde. In de Grote- of Martinikerk in Sneek wordt op maandag 3 september het laatste concert in de serie gegeven door de organist van de Martinikerk, Dirk S. Donker. Met het het oog op de verbouwingsplannen voor de Martinikerk kan het daarna wel eens een hele tijd duren voordat het orgel weer concertmatig te beluisteren valt. Het concert begint om 20.00 uur.

Donker kan als concertgever en organisator van de orgelconcerten in de Martinikerk terugkijken op een geslaagd seizoen. Niet alleen waren er dit jaar alles met elkaar meer concerten dan gebruikelijk in verband met de Bachestafette en andere activiteiten van de Stichting Organum Frisicum. Ook de kwaliteit van de concerten was over de hele breedte van hoog niveau, waarbij het Schnitgerorgel van de Martinikerk in alle luister tot klinken werd gebracht.

Het laatste concert in de serie is traditiegetrouw voor Donker zelf. Hij brengt een Bachconcert dat dit jaar als zeventiende concert is ingepast in de Bach-estafette. Uit het grote orgeloeuvre van Bach dat onder de organisten verdeeld moest worden kon Donker voor dit concert de hand leggen op de volgende grote werken: Praeludium en Fuga in h (BWV 544) en de Zesde Triosonate in G (BWV 530). Voor het overige is dit concert gevuld met een aantal ook niet geringe koraalbewerkingen van Bach over Von Gott will ich nicht lassen, Jesus Christus unser Heiland en Vor deinen Thron tret ich hiermit. Een paar vrije orgelwerken van het genie uit Leipzig, zoals de Fuga over een thema van Corelli en de Fantasia con Imitatione in h completeren het geheel.