Uitgebreid programma Open Monumentenweekend in Woudsend

WOUDSEND - Het centrum van Woudsend staat 8 en 9 september een heel weekend lang in het teken van Open Monumentendag. Onder meer Korenmolen ’t Lam uit de 17e eeuw, Houtzaagmolen De Jager uit 1719, de Sint Michaëlkerk uit 1792 en de De Karmel uit 1837 zijn bijzondere monumenten en geopend voor publiek. De Sint Michaëlkerk is de oudste katholieke kerk van bisdom Groningen-Leeuwarden en De Karmel werd in 2009 uitgeroepen tot de mooiste kerk van Friesland. Woudsend telt ruim twintig monumenten.

Ontdek historisch Woudsend

Het gehele weekend kan er in de gezellige straatjes en de vele historische steegjes van het dorp van alles ontdekt worden. Dankzij QR-codes kunnen de verhalen bij een aantal rijksmonumentende verhalen beleefd worden. Diverse kleine winkeltjes zijn geopend en de molens zullen in bedrijf zijn, de molenaars vertellen graag over de werking ervan.

Het Muziekfestival “Monumenten, Muziek en Meer.. “ zal op zondag worden gehouden. Er is dan live muziek van muziekgroepen, koren en solisten op verschillende locaties in het dorp, in kerken, bij molens en horeca. Zo zijn er optredens van folkgroep Reizger, troubadour Jan Nota, folkgroep Andehlian, folk- en countryband Janis Mc Coury & Wall of Sound, No Ego Jazzpop & More en muziekduo’s The Lion Rules en De Trochsetters.

De KinderKunstroute wordt officieel geopend door cultuurwethouder Stella van Gent. Twaalf genomineerde kunstwerken, gemaakt door kinderen van de basisschool, zijn verduurzaamd en als route langs de passantenhaven opgesteld. De kunstwerken staan symbool voor de afgelopen vier jaren waarin de kinderen elk jaar kunstwerken hebben gemaakt. KinderKunst Woudsend heeft in het voorjaar van 2018 tevens met kinderen een “Kofschip” met wilgentenen nagebouwd. Dit alles in het kader van Culturele Hoofdstad.

Nieuw is een kunstmarkt van Woudsender kunstenaars met het thema "Van ambacht naar beeldend". Verder is er een streekmarkt met onder meer visrokerijen en een kinderplein met attracties en een treintje dat met CO2-vrije "Blauwe diesel" als “Monumentenexpres” door het centrum van Woudsend zal rijden. Vast onderdeel is het unieke vaartochtje “varen met verhalen” met verhalenverteller Mindert Wijnstra. De gezellige Midstrjitte wordt weer opgetuigd met een kindervrijmarkt en verkoop vanuit historische panden.

Open Monumentendag is op 8 september van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 9 september van 12.00 tot 18.00 uur. Meer informatie is te vinden op Facebook: www.facebook.com/MMMWoudsend