CBB Sneek start campagne om inlezers te werven

SNEEK - De Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB) in Sneek is een campagne gestart om inlezers voor boeken te werven. Met de slogan Spreekt jouw stem boekdelen? en de inzet van flyers, posters en advertenties, hoopt deze ANBI-instelling de komende maanden minstens twee nieuwe vrijwillige inlezers te kunnen werven.

De nieuwe aanwas is nodig, omdat er bij de CBB in Sneek een tekort dreigt te komen aan met name mannelijke vrijwilligers die Friestalige lectuur kunnen inlezen. Daarom wordt in een omtrek van circa 50 kilometer rond Sneek naar inlezers gezocht. Maar wanneer ben je geschikt als inlezer? ‘We zoeken mensen tussen pakweg 18 en 70 jaar, die gewend zijn om teksten te lezen’, aldus Gerard Cornet, directeur van de CBB. ‘Zowel mannen als vrouwen, die graag lezen en iets goeds willen doen voor de medemens. Het is vrijwilligerswerk in een professionele omgeving. Voor deze campagne is een website ontwikkeld - www.testjestem.nl - waar geïnteresseerden hun stem kunnen testen’, geeft Cornet aan.

Douwien Hofstra (60 jaar) is een ervaren inlezer. Zij is al tien jaar vrijwillige inlezer en leest uitsluitend Friestalige lectuur. Het merendeel van de lectuur dat vrijwilligers bij de CBB in Sneek en Ermelo inlezen is Nederlandstalig. Mevrouw Hofstra is afkomstig uit het onderwijs. Voorlezen heeft ze altijd leuk gevonden en dat is de reden dat zij graag inlezer wilde worden. Ze reageerde op de oproep in de krant en kreeg vervolgens een stemtest en een cursus. ‘Het leukste boek dat ik in deze jaren heb ingelezen is De Grutte Freonlike Reus van Roald Dahl.’ Elke week komt mevrouw Hofstra in de opnamestudio inlezen.

De CBB is een organisatie die veel gebruik maakt van vrijwilligers (circa 250), waaronder voor het inlezen van lectuur. Deze gespecialiseerde instelling produceert onder andere boeken in passende leesvormen: braille, grootletter en gesproken vorm. Hierdoor kunnen mensen met een leesbeperking blijven lezen.