Zeilen met historisch schip op het IJsselmeer

KORNWERDERZAND - It Fryske Gea organiseert zaterdag 8 september van 10.30 tot 12.30 uur een unieke zeilexcursie over het IJsselmeer. Deze tocht wordt begeleid door schipper en excursieleider Andries Dijkstra. Aanmelden kan uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/zeiltocht-8sept of 0512–381448.

Het IJsselmeer is een bijzonder natuurgebied. Vroeger was het hier zout en bloeiden de omliggende vissersdorpjes door de rijke visvangst. Na de aanleg van de Afsluitdijk veranderde alles. Het IJsselmeer werd langzaam zoet en de natuur paste zich hierop aan. Het uitgestrekte water bleef en leent zich uitstekend voor een avontuurlijke zeiltocht.

Vanaf het Afsluitdijk Wadden Center start deze speciale zeilexcursie met een 100 jaar oude blazer. Het schip werd in Workum gebouwd. Na een leven als vissersboot vanaf Texel (het schip heet de TX 33) is de boot prachtig gerestaureerd en teruggekeerd naar “It Heitelân”. Nu wordt het historische schip gebruikt om te genieten van de natuur en de schoonheid op en rondom het IJsselmeer.

Tijdens de vaartocht vertelt natuurgids Andries Dijkstra over het ontstaan van het IJsselmeer en de problemen die ontstonden door de aanleg van de Afsluitdijk. De harde scheiding bleek een enorme barrière voor trekvissen. Hierdoor konden de vissen niet meer tussen het zoete binnendijkse en het zoute buitendijkse Waddenzeewater trekken. Door de vismigratierivier is dit straks wel weer mogelijk.

Het meenemen van een eigen verrekijker wordt aan deelnemers aan de zeiltocht aangeraden.