Eerste volle stempelkaart Sint Odulphuspad

Bolsward - De eerste wandelaars van het 260 km lange Sint Odulphuspad kwamen vorige week over de streep. Jelly Sieswerda en Richard den Dunnen uit Leeuwarden namen bij Kootje bij de Brug als eersten, tegen inlevering van hun volle stempelkaart, een aandenken van het St.Odulphuspad in ontvangst.

Het aandenken is een relikwie dat bestaat uit een sieraad dat is gemaakt van hars met daarin een uniek stukje eikenhout. Het hout is afkomstig uit één van de gevonden eiken binten bij de archeologische opgraving van de kloosterboerderij van het 'Nicolaas Klooster' te Hemelum. Later kreeg dit klooster de naam 'Sint Odulphusabdij van Stavoren te Hemelum'. Bij het genummerde relikwie ontvingen Richard en Jelly een certificaat van het jaarringenonderzoek van de binten door dendrochronoloog Paul Borghaerts. De jaarringen gaven aan dat de kloosterboerderij werd gebouwd tussen 1150 en 1160 en zéér waarschijnlijk gelijk met het klooster.

Richard vertelt enthousiast: ,,de ene etappe is nog mooier dan de andere. Als je denkt dat het niet mooier kan, is het volgende traject opnieuw fantastisch.” Jelly vult aan: ,,Ik zei telkens tegen Richard dit is weer genieten met de hoofdletter G. Alle 260 kilometers. Geen kilometer verveelde. Ook hebben we verschillende mensen ontmoet tijdens de tocht die op basis van ons enthousiasme gelijk een foto maakten van het boekje.”

Tijdens de tocht beleefden Richard en Jelly veel gastvrijheid: Bij de veerpont in Gaastmeer riep de schipper van de pont tijdens de overtocht naar zijn vrouw: ,,Hier komen de eerste mensen van het Sint Odulphuspad, zet de de koffie maar klaar!". Eén van de vele fijne ontmoetingen onderweg.

Harold Visser, voorzitter van Stichting Lytse Marren en initiatiefnemer van het SintOdulphuspad, toont zich verguld met deze eerste enthousiaste wandelaars. ,,Dit hadden wij, na de presentatie van het pad in juni, niet zo snel verwacht. Wij hebben inderhaast het hele bestuur opgetrommeld en hebben een ontvangstcomité samengesteld.” Jelly en Richard waren aangenaam verrast door de ontvangst.