Ook in 2019: 365 dagen Friese Cultuur

GORREDIJK - Na het grote succes van de Skuorkalinder Leeuwarden-Fryslân 2018 komt Uitgeverij Bornmeer ook dit jaar met een scheurkalender: Cultuurkalender Fryslân 2019 – opnieuw naar een idee van Gerbrich van der Meer en prachtig vormgegeven door Gert Jan Slagter. De samenstelster zocht voor deze kalender samenwerking met veertien Friese musea.

Met 365 dagen verhalen, anekdotes en weetjes wordt de lezer een jaar lang getrakteerd op bijzondere informatie over Fryslân. Over geschiedenis, natuur, sport, godsdienst, middenstand en taal, en uiteraard over cultuur. In Cultuurkalender Fryslân 2019 vertellen de musea hun mooiste verhalen aan de hand van een object uit hun collecties. Die objecten geven verrassende inkijkjes in het leven van onze voorouders, die onze woonomgeving en ons denken mede gevormd hebben.

Er wordt bijvoorbeeld antwoord gegeven op de vraag waarom Friese burgers in de middeleeuwen een leren emmer in huis moesten hebben. En hoe het kan dat in Dokkum een halve Rembrandt hangt? Waarom deelde Eise Eisinga zijn bed bijna met een klok in plaats van met zijn vrouw? Wat heeft een pistoolschot in Fryslân te maken met het DNA van koning Willem-Alexander? Waarom was er in 1956 geen Elfstedentochtwinnaar?

De lezer zal zich een jaar lang verbazen en verwonderen, zich verbijten en vermaken, maar vooral genieten van al die mooie verhalen over Fryslân en de wereld. Naast deze verhalen bevat de Cultuurkalender Fryslân 2019 dagelijks verwijzingen aan naar activiteiten en tentoonstellingen van de veertien deelnemende musea.

Cultuurkalender Fryslân 2019 is vanaf ongeveer 1 oktober te koop bij de boekhandel en bij Uitgeverij Bornmeer.