Sneker Pypke slaat aan

SNEEK - Het Sneker Pypke werd eind juli geïntroduceerd met een feest in Biercafé 3B. De eerste reacties waren positief en het blond bier is sindsdien ook op andere plaatsen gretig afgenomen. Het bier is vernoemd naar de Hoogendster pijp, de waterdoorgang onder de Waterpoort.

Herman Koops, één van de grondleggers van het Sneker Pypke, is een maand later tevreden over hoe de zaken gaan, vertelt hij: ,,Het gaat uitstekend, het loopt als een trein. Het bier is goed ontvangen en het wordt door mensen regelmatig aan de bar besteld of gekocht in een speciaalzaak.”

Dat het bier vaker gedronken wordt, ligt voor een goot deel aan de smaak, legt Herman Koops uit: ,,Het is een lekker speciaalbier en toch heel toegankelijk. Je moet het bier netjes behandelen, dus rechtop in de koelkast bij zeven à acht graden, rustig inschenken en opdrinken, maar daarna kun je er gerust nog een nemen. Het is geen zwaar bier dat direct enorm vult of heel specifiek is van smaak. Meerdere op een avond kan prima.“

Voorlopig is het blond bier de enige variant van het Sneker Pypke, maar daar komt wellicht verandering in. ,,Er zijn plannen om een tweede smaak te gaan ontwikkelen, maar wat voor bier dat wordt en hoe dat gaat smaken, dat weten we nog niet.”

Op dit moment hebben de drie initiatiefnemers van het Sneker biertje het druk genoeg. Op een speciale bierbakfiets leveren ze de flesjes en fusten aan de verschillende verkooppunten en voorzien ze zelfs evenementen van het Sneker bier. ,,Binnenkort leveren we bijvoorbeeld het bier voor een bedrijfsopening”, vertelt Koops. ,,En ook op het Rasterhoff Festival, komend weekend, wordt ons bier geschonken.”

Mensen die het Sneker Pypke nog niet hebben geproefd kunnen aanstaande zondag terecht in het Rasterhoffpark of bij één van de andere verkooppunten in en rond Sneek. Meer informatie en alle verkooppunten zijn te vinden op www.bieruitsneek.nl