Asbestdakbedekking Sneeker Jachthaven wordt vervangen

SNEEK - In de ’oude’ Sneeker Jachthaven bij het Burgemeester de Hooppark in Sneek wordt de asbesthoudende dakbedekking gesaneerd en vervangen door nieuwe terracotta gekleurde dakpanelen.

De gespecialiseerde aannemer ASM Asbestsanering en Milieutechniek B.V. uit Amsterdam is maandag in samenwerking met Stienstra en Van der Wal uit IJlst begonnen met de sanering van de daken van complex "C". De werkzaamheden verlopen voorspoedig.

De totale dakrenovatie behelst in totaal 5000 vierkante meter laat havencommissaris Gerrit Salverda van de B.V Sneeker Jachthaven weten. Het vergt een investering van 300.000 euro. Een deel van het bedrag was gereserveerd en ander deel is via crowdfunding onder de aandeelhouders van de jachthaven op het kleed gebracht.

De asbestsanering en het aanbrengen van nieuwe dakbeplating wordt vanaf het water uitgevoerd. Hiervoor worden gekoppelde pontons gebruikt waarop een verreiker is geplaatst. De asbestplaten en restafval worden met een drijvende bak afgevoerd.

Een deel van de verouderde daken van de haven met name langs de Jachthavenstaat was nodig aan groot onderhoud toe. Daarnaast is wettelijk verplicht om voor 2024 asbesthoudende dakbedekkingen te vervangen. ,,Wij hebben besloten om maar meteen goed door te pakken”, aldus Salverda over grootste ingreep aan de haven tot nu toe. Het werk zal naar verwachting zo’n zes tot zeven weken in beslag namen.

De afgelopen jaren zijn de passantenkade en bijna alle loopsteigers van de oudste Sneker jachthaven vernieuwd en vervangen door duurzaam kunststof.