Jongens gezocht voor Wylde Swan

SNEEK - Stichting Mastership Wylde Swan zoekt jongens die belangstelling hebben om mee te gaan op een educatieve zeilreis de volgende maand.

In Nederland zijn er een twintigtal scholen die de mogelijkheid bieden aan middelbare scholieren uit 4 havo of 4/5 vwo om mee te gaan op een dergelijke zeilreis. Leerlingen kunnen 6 weken meevaren op de Wylde Swan, terwijl school aan boord gewoon doorgaat. Dit zogenoemde Masterskip programma lijkt een jongensdroom ware het niet dat er vooral meisjes meevaren. Dit schooljaar is de verhouding tussen meisjes (65%) en jongens (35%) nog schever dan in de vorige jaren.

Volgens onderwijsexpert Pieter Hettema van Publiek Leiderschap is het programma juist uitermate geschikt voor jongens. Hij zegt: ,,De beperkte deelname van jongens verbaast mij omdat we weten dat een actieve leerstijl jongens juist erg aanspreekt. En dat is precies wat bij dit programma gebeurt. Aan boord leren ze door te doen. De reis zelf is een prachtige context voor theorie uit schoolvakken zoals biologie, natuurkunde, wiskunde en andere bètavakken. Naast de vier eerstegraads-docenten is ook de rest van de bemanning een goed rolmodel voor hen. Een ideale setting voor een jongensachtige leerstijl. Misschien hebben jongens een extra duwtje nodig om aan te monsteren?

Via Stichting Masterskip Wylde Swan is er nu een fonds beschikbaar gesteld voor de eerste zeilreis die in oktober dit jaar begint. De Stichting hoopt met deze financiële tegemoetkoming óók jongens te bereiken.