Informatief rugzakje over scheiden voor Zwetteschool

SNEEK - Directeur Lote Huisman van de Zwetteschool in Sneek ontving vandaag tijdens de Dag van de Scheiding een rugzakje vol informatie over scholen & scheiden.

Dat gebeurde tegelijkertijd op 15 andere basisscholen in Nederland. André Rouvoet, voorzitter van het Platform Scheiden zonder Schade, deelde het allereerste rugzakje uit aan een basisschool in Den Haag.

Zorgeloosch Foundation stelt gedurende het hele schooljaar 100 gratis rugzakje beschikbaar aan basisscholen, aan te vragen op www.zorgeloosch.nl/rugzakje. Ieder jaar horen zo’n 70.000 kinderen dat hun ouders uit elkaar gaan. Hoewel scheiden inmiddels redelijk geaccepteerd is, is de impact op kinderen niet minder. Hun ‘thuis’ staat op losse schroeven, ze bevinden zich in ‘Niemandsland’. Hoe ga je hier als basisschool goed mee om?

Sonja Draijer, scheidingsbemiddelaar bij Zorgeloosch: ,,We delen graag onze kennis met basisscholen zodat leerkrachten en ondersteunend personeel weten hoe ze goed om gaan met het onderwerp scheiden in de klas. Zo beperken we samen de impact van scheiden op kinderen en hun families.”

In het rugzakje zitten voor de leerkracht en kinderen die een scheiding meemaken paspoorten, die hen helpen bij hun reis door Niemandsland. Tips van professionals en ervaringsdeskundigen én basisinformatie over scholen en scheiden geven de leerkrachten handvatten. De kinderen kunnen in hun eigen paspoort zelf schrijven hoe zij zich voelen tijdens hun reis door Niemandsland.

Scholen die het onderwerp scheiden verder willen verdiepen, kunnen een voucher inzetten voor een workshop op school. Leerkrachten krijgen dan een training van een expert in het bespreekbaar maken van scheiden, één op één of in de klas. Ook krijgen zij hulp bij het opstellen van een scheidenprotocol op maat.