Gepromoveerd

ROTTERDAM - De uit Sneek afkomstige Vincent Wester, oud-Sneker en oud-Bogermanleerling, is gepromoveerd tot doctor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In zijn proefschrift met de titel Glucocorticoids and Obesity beschrijft Wester het onderzoek dat hij deed naar het stresshormoon cortisol en ernstig overgewicht (obesitas). Hij gebruikte hiervoor een innovatieve nieuwe methode om het lange termijn cortisol in hoofdhaar te meten. Hieruit bleek dat het hormoon cortisol bij patienten met obesitas hoger is dan bij mensen zonder obesitas. Dit onderzoek laat zien dat het stresshormoon mogelijk bijdraagt aan het ontstaan van obesitas.

Daarnaast deed Wester onderzoek naar het gebruik van medicatie waarin hormonen zitten die lijken op cortisol. In Nederland gebruiken ruim 2 miljoen mensen een medicament waar deze stoffen in zitten. Het gaat onder andere om inhalatiemedicatie die wordt gebruikt bij longaandoeningen, neussprays die worden gebruikt bij hooikoorts, en zalven en crèmes die worden gebruikt bij huidziekten zoals eczeem. In de Noord-Nederlandse Lifelines cohort studie, waaraan ook veel mensen uit Súdwest-Fryslân meedoen, bleek dat gebruik van deze medicatie gepaard gaat met een grotere buikomvang en andere gezondheidsproblemen die samenhangen met obesitas. In het proefschrift staan aanbevelingen die in de toekomst mogelijk leiden tot een betere aanpak van het voorkomen en behandelen van obesitas.