Sietse de Vries heeft Black Boys in zijn hart

SNEEK - De bijna 90-jarige Sietse de Vries is al ruim tachtig jaar lid van Black Boys. Ter ere van zijn verdiensten voor de ‘Zwartjes’ wordt al een reeks van jaren in de Sneker Sporthal rond nieuwjaar het Opa de Vries Zaalvoetbaltoernooi georganiseerd. Hij praat met animo over zijn actieve voetballoopbaan, ook toen hij deel uitmaakte van de hoofdmacht van Black Boys. Sietse de Vries werd in 1929 geboren in Raerd. Maar hij groeide vanaf zijn tweede levensjaar op aan de Steenklip in Sneek, waar Sietse nu met plezier in een appartement op de begane grond woont.

Als snelle linksbuiten had Sietse een afgemeten voorzet in de benen. ,,Koppen deed ik niet graag. Dat was de taak van de middenvoor. De voorhoede had in mijn tijd vijf spelers inclusief een linksbinnen en een rechtsbinnen.” Eertijds liepen er nog schapen op het voetbalterrein van Black Boys in de Noorderhoek. ,,In alle vroegte ruimden we op zondag zoveel mogelijk de keutels op, waardoor het voetbal op een redelijke manier verliep”, zegt Sietse, die als voetballer nooit een schorsing aan zijn broek kreeg.

Een keer raakte hij ernstig geblesseerd in een wedstrijd van Black Boys 2 tegen een elftal van FVC. ,,Ik brak mijn been. Eerst ging ik voor onderzoek naar een Leeuwarder ziekenhuis, waarna een opname in het Sint Antonius in Sneek volgde. Ik verbleef er vijf weken voor mijn herstel.” Uiteindelijk speelde hij jarenlang in het veteranenelftal van Black Boys, het vijfde.

Op zijn 56ste hing Sietse zijn kicks aan de wilgen vanwege spataderen. ,,Een rake tik en je bent weg. Dat wilde ik beslist niet”, aldus de oudere Sneker. Desondanks bleef de betrokkenheid bij Black Boys groot. Sietse draaide kantinediensten, waste shirts en werkte nauw samen met clubgenoten om de velden in goede staat te houden. Hij werd in 1997 uitgeroepen tot Lid van Verdienste.

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad