Transit in Filmhuis Sneek

SNEEK - Transit, een film van Christian Petzold, wordt dinsdag 6 november om 20.00 uur vertoond in Filmhuis Sneek in CineSneek.

Transit is een film naar de roman van Anna Seghers, die ze schreef in ballingschap. Anna Seghers (1900) was een Duitse schrijfster van gedeeltelijk Joodse afkomst. Transit wordt tot een van de de belangrijkste romans van de 20e eeuw gerekend. De film kreeg in Berlijn lovende recensies van de internationale pers en was er genomineerd voor de Gouden Beer.

Het Duitse leger nadert Parijs. Georg, een Duitse vluchteling, weet op het laatste moment te ontsnappen naar Marseille. In zijn bagage belanden een manuscript, brieven en een visum van de Duitse schrijver Weidel. Wanneer Georg in de Franse havenstad wordt aangezien voor Weidel, neemt hij zijn identiteit aan om een felbegeerde plek te bemachtigen op een schip naar Mexico. Maar als hij de mysterieuze Marie ontmoet, raken zijn plannen in de war.

De eerste Franse steden zijn reeds veroverd door de Duitsers, er wordt gesproken over aanstaande ‘zuiveringen’ en duizenden burgers azen op de juiste papieren voor de laatste passagiersschepen naar de andere kant van de oceaan. De film speelt zich af in Marseille, waar vluchtelingen van zowel toen als nu elkaar ontmoeten en rondzwerven. Regisseur Christian Petzold heeft een vluchtelingenverhaal ten tijde van de Tweede Wereldoorlog één-op-één heeft getransporteerd naar de tegenwoordige tijd.

Hij laat heden en verleden naadloos in elkaar overvloeien, om de vluchtelingenverhalen van toen en nu met elkaar te verbinden. Wat jammer eigenlijk dat niemand eerder die link in een film legde en uitwerkte. In Transit zitten de personages als het ware gevangen in de tijd, als statusloze vluchtelingen in een niemandsland vol onzekerheid.