In ganzenpas rond de pionnen

SNEEK - Als de oefening van een tiental wat oudere voetballers op het SWZ-veld in Sneek niet voor het eerst in de soep loopt, grijpt trainer Jappie Booij in om in niet mis te verstane woorden uit te leggen dat het zelfs bij Walking Football geen kwaad kan om de hersencellen zo nu en dan ook aan het werk te zetten...

De heren op leeftijd horen de quasi serieus bedoelde opmerkingen op het waterkoude sportpark Tinga besmuikt gniffelend aan. Kort daarvoor druppelden ze in trainingspak - een enkeling zelfs in korte broek - de oude kantine van SWZ Sneek binnen. Eerst koffie.

Cees van der Goot is een van hen. Hij is present namens Scharnegoutum. Kan niet missen. Het staat op zijn voetbaltas: ’v.v. Scharnegoutum’. Een klassiek model, in wit en rood, door de oud-wedstrijdsecretaris tevoorschijn getoverd van zolder en afgestoft. Niet meer te krijgen in de winkel, wel nog steeds functioneel.

Sneker Jappie Booij (68) telt de koppen. Meest stadgenoten. Een telraam is niet nodig. Er zijn er een paar geblesseerd. Anderen, zoals een stel uit Bolsward, hebben tijdelijk een zonniger oord op gezocht. Meestal ’draven’ er elke dinsdag tussen 9.30 en 10.00 uur een mannetje of 12 op. Booij: ,,We willen er graag wat meer bij. Dat zou mooi zijn. Zo’n twintig man of zo. Dan kunnen we ook eens mee doen aan een toernooitje. We zijn al eens uitgenodigd bij Cambuur”.

Na het verkleden betreden de vutterende gladiatoren het kunstgras voor de Karst Doevendans tribune. Hier en daar een knielapje dat ooit wit moet zijn geweest. In de warming up gaat het tiental in ganzenpas rond de pionnenen/hoedjes die uitgezet zijn door Booij en trainerscompagnon John Dekker (71). Voor het gebruikelijke partijtje wordt even serieus getraind, al loopt de oefening met daarin al (snel)wandelend passen, kaatsen en dribbelen allesbehalve vlekkeloos.

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.