Snekers renoveren monumentaal grachtenpand aan Kleinzand

SNEEK - Een van de blikvangers aan het Kleinzand in hartje Sneek wordt gerenoveerd. Het gaat om het boven de daklijn uittorende monumentale herenhuis op nummer 60. De rasechte Snekers Maaike en Rob Aukema durven de uitdaging aan om het statige bouwwerk uit 1790 te verbouwen tot comfortabele woning, uiteraard met behoud van de historische elementen.

,,Als het onze straf is om voortaan tegen een steile trap op te moeten klimmen dan moet dat maar”, lacht Rob op de toekomstige slaapkamer aan de grachtzijde van de karakteristieke woning die hij eind juni samen met echtgenote Maaike heeft gekocht. Nu doet de stijlvolle kamer met typerende hoge ramen met fraai uitzicht op de gracht dienst als tijdelijk (bouw)kantoor.

De eerste gedachte van Maaike en Rob was toen ze het gedateerd geraakte grachtenpand bekeken om het om te toveren tot een modern open woonhuis, zoals ze die nu bewonen aan het (verkochte) Deekland. Die smalle, steile trappen gaan eruit, zeiden ze tegen elkaar. ,,Maar daar zijn we eigenlijk al heel snel van teruggekomen. Het zijn per slot van rekening kenmerkende elementen die echt bij zo’n woning passen en och je bent er ook weer snel aan gewend,” vertelt Rob tijdens een rondleiding waarbij hij de trapleuning al niet meer gebruikt.

Het herenhuis Kleinzand 60 is, zo valt te lezen op het gevelbord van de ANWB, ontworpen door Auke Bruinsma. In 1790 gebouwd in opdracht van de vermogende houthandelaar Pieter Mastenbroek. De eerste steen links van de voordeur boven de stoep, draagt de initialen van zijn dochter Fenna Pieters Mastenbroek (1797-1826). Het 228-jarige woonhuis schreeuwt om een grondige renovatie. De laatste keer dat het huis onder handen is genomen dateert van zo’n zestig jaar geleden.

Lees het complete artikel in het Sneeker Nieuwsblad van vandaag.