Start Move-it project in de wijk Lemmerweg in Sneek

SNEEK - Profvoetballer Michel Vlap van SC Heerenveen verrichtte gisteren in zijn woonplaats Sneek de officiële aftrap van Move-it Lemmerweg. Move-it is een onderdeel van een project waarbij verschillende partijen samenwerken om kinderen in de wijk Lemmerweg gezonder te laten opgroeien.

Sinds september worden de gymlessen van groep 3 tot en met 8 op de Thomas van Aquinoschool in de wijk gegeven door een buurtsportcoach van de gemeente Súdwest-Fryslân. Daarnaast zijn er op vier dagen in de week sportieve en creatieve activiteiten na schooltijd. Zo maken de kinderen kennis met allerlei verschillende sporten, wat kan leiden tot aanmelding bij een sportclub.

,,Door het inzetten van buurtsportcoaches als vakleerkracht bewegingsonderwijs en door het organiseren van naschoolse sportieve en creatieve activiteiten willen we bijdragen aan een gezondere leer- en leefomgeving in de wijk”, zegt buurtsportcoach Rik de Vries.

Na de officiële aftrap kon Michel Vlap vol aan de bak in de pannakooi, om met een flink aantal kinderen een balletje te trappen. Uiteraard moest hij ook tientallen keren zijn handtekening zetten.

Move-it Lemmerweg is een uitwerking van een groter project, dat ontstond door samenwerking van de Thomas van Aquinoschool, de buurtsportcoaches, Kinderwoud (kinderopvang), het gebiedsteam van de gemeente Súdwest-Fryslân, de stichting Sociaal Collectief en de GGD.

,,We willen ervoor zorgen dat leerlingen meer gaan bewegen op en rondom school”, zegt buurtsportcoach Bonnie Wouda. ,,Want door sport en bewegen worden sociale vaardigheden vergroot en worden kinderen weerbaarder.” Het leuke is dat de naam Move-it door de jeugd zelf is bedacht. “Zo is het hun eigen project. Dat stimuleert om ook echt mee te doen.”

Na de aftrap was het vrij spelen op het schoolplein.