Sânman & Sikke yn ’t Fjoer foar de toer

SCHARNEGOUTUM - Sânman & Sikke ’s verzorgt vrijdag 23 november 20.00 uur een concert in de Martenstsjerke in Scharnegoutum. Dit concert is er één in een serie om geld te genereren voor restauratie van de torenspits waarmee men hoopt volgend voorjaar te kunnen beginnen.

De vocale mannengroep Sânman & Sikke, ontstaan in 1994 in Workum en nu dus bijna 25 jaar actief, heeft met zijn samenstelling en repertoirekeuze geleidelijk een unieke plaats in het Friese muziekleven weten te verwerven. De groep staat vanaf het begin onder leiding van Siebren Kramer.

Sânman & Sikke is weliswaar op lichte muziek georiënteerd, een mooi voorbeeld hiervan is de prachtige humoristische vertolking van “de Bakstienballade” een lied waarmee de groep buiten de geijkte koorpaden treedt, maar schuwt ook klassieke elementen niet en is daarom lastig in een hokje te plaatsen. In de loop van de jaren heeft de groep 5 cd’s opgenomen, die in eigen beheer zijn uitgebracht.

Het repertoire mag gerust breed genoemd worden; de diversiteit aan stijlen, van barbershop tot Beatles en van gospel tot Westcoast, zorgt ervoor dat het publiek zich geen moment hoeft te vervelen. Ook de eigen Friestalige nummers en de informele en prikkelende presentatie dragen in belangrijke mate bij aan de identiteit en uitstraling van de groep. Uit de vele reacties tijdens optredens in de provincie (maar ook daarbuiten) in dorpshuizen, kerkjes en theaters, is wel gebleken dat de sound van Sânman & Sikke bij een breed publiek in de smaak valt.

De mannen worden echter ook regelmatig gevraagd voor andere muzikale uitstapjes. Ook hebben ze aan diverse theatervoorstellingen meegewerkt, de achtergrondzang verzorgd bij de film ‘De hel van ‘63’ en het bijbehorende nummer ‘De hel foarby’ van De Kast en meegewerkt aan een nieuwjaarsrevue van Rients Gratama.

Met Frederike Kleefstra is een programma ontwikkeld waarin de zangeres zich van een heel andere kant laat zien. Het nummer Whisky Widzesang is een van de liedjes die daaruit voortgekomen is. Ook de kerstconcerten van Sânman & Sikke (meestal om het jaar) blijken keer op keer bijzondere publiekstrekkers te zijn.