Lezing: 'Een verzonnen koninkrijk'

IJLST - Vanwege het verschijnen van zijn boek Een verzonnen koninkrijk geeft Flip van Doorn uit IJlst woensdag 21 november vanaf 20.00 uur een lezing bij boekhandel Van der Velde in Sneek. Hij neemt zijn toehoorders meen op zijn reis. Niet alleen vertelt hij over de totstandkoming van het boek, ook gaat hij in gesprek over de zin en de onzin van grenzen, identiteit en nationaliteit.

,,De geschiedenis begint hier, pal onder onze voeten.” Toen schrijver Flip van Doorn op onderzoek ging naar mythe en werkelijkheid in de Nederlands geschiedschrijving, begon hij in zijn eigen achtertuin in IJlst. ,,Ik pakte een spade en ben gaan graven. Binnen de kortste keren stuitte ik op een kleilaag met schelpjes erin. Niet eens zo heel lang geleden reikte de Waddenzee tot diep in Friesland, lagen zeehonden te zonnen waar nu koeien grazen.”

Zijn tuin werd het vertrekpunt van een ontdekkingsreis die hem kris-kras door Nederland voerde. Naar bekende plekken als het Rijksmuseum, de Ridderzaal en de Afsluitdijk, maar ook naar de kliffenkust van Gaasterland, naar het voormalige klooster Klaarkamp bij Rinsumageest, of naar Heiligerlee. En overal stelde hij zich de vraag: wat maakt Nederland Nederland?

,,De geschiedenisboekjes op school vertellen lang niet altijd de hele waarheid,” weet Van Doorn inmiddels. ,,Op veel plekken zag ik hoe de mythe de werkelijke gebeurtenissen uitvergrootte, verdraaide of verdoezelde. De slag bij Heiligerlee was bijvoorbeeld niet meer dan een roemloos achterhoedegevecht. We stammen niet af van de Bataven en de mentaliteit die we nu 'calvinistisch' noemen, deed hier al opgang toen Calvijn nog geboren moest worden. Het lijkt erop dat niet onze geschiedenis bepaalt wie wij zijn, maar dat wij bepalen wat onze geschiedenis is. Achter het romantische beeld dat we van ons verleden hebben, gaat vaak een heel andere werkelijkheid schuil.”