Bekeuringen op A7 helpen niet

GRONINGEN/FRIESLAND - De politie schreef de afgelopen maanden voor het project A7 Attent in totaal 2289 bonnen uit. Maar het hielp weinig. Dat blijkt uit cijfers die DvhN opvroeg bij de politie.

Zo is het aantal ongevallen niet gedaald. Ook blijkt het aantal smartphonegebruikers, ondanks ruim een half jaar intensief controleren, niet te zijn afgenomen. Dit was uiteindelijk toch een van de achterliggende gedachtes van campagne A7 Attent. De politie, het Openbaar Ministerie en Rijkswaterstaat voerden tussen 1 april en 31 oktober van dit jaar de campagne A7 Attent. Doel was om het aantal ongevallen omlaag te brengen en veilig verkeersgedrag te stimuleren omdat het nogal eens misging op de snelweg.

Mobiele telefoon

Van de bijna 2300 bekeuringen kregen 958 weggebruikers van de A7 een prent vanwege ‘afleiding achter het stuur’. ,,Dat zijn dus mensen die bezig zijn met hun mobiele telefoon’’, vertelt operationeel expert Fred Timmerman van het Team Verkeer van de politie Noord-Nederland. Hij noemt dat veel. ,,We zijn nog niet tevreden’’, erkent Timmerman. ,,We hebben twee controles gedaan waarbij we puur hebben gelet op de ‘afleiding’. Bij een vergelijkbare controle in februari pakten we net zoveel overtreders.’’ De politie pakte bij deze vijfdaagse controle - de politie maakte gebruik van een camper - 355 weggebruikers. Allemaal mensen die niet alleen bezig waren met autorijden, maar ook met appen of bellen achter het stuur. ,,Een gemiddelde van 71 per dag. Maar dat haalden we ook in februari, voor het begin van de campagne.’’ De politie trof bij de gepakte weggebruikers opvallend veel vrachtwagenchauffeurs aan.

Drie ongevallen minder

De vraag is na zeven maanden of dat is gelukt. Er zijn, gemeten over dezelfde periode, met 306 ongelukken slechts drie aanrijdingen minder geweest op de A7 tussen Groningen en Joure dan het jaar er voor. De organisaties wijzen er op dat de bewustwording van de weggebruikers wel is toegenomen. Het aantal ongevallen is ook niet gestegen, klinkt het opportunistisch. Er zijn wel fors wat bekeuringen geschreven door agenten in opvallende en onopvallende auto’s. Zo bekeurde de politie 567 aso-automobilisten. Dat zijn mensen die rechts inhalen  of met hoge snelheid bumperkleven. 761 boetes werden uitgedeeld voor te hard rijden.