Maakt je kind iets kapot? Zo los je dit op

pexels

Ben je op visite bij vrienden en stoot je kind per ongeluk een peperdure vaas om? Of schopt je kroost een voetbal door de ruit van de buren? Dan wil je vast weten wie verantwoordelijk is voor de kosten.

In dit artikel lees je hoe je zo’n situatie het beste aanpakt. Ook vertellen we wat je aansprakelijkheidsverzekering voor je kan betekenen.

Stap 1: Check of de schade verzekerd is

In bepaalde gevallen wordt de schade die je kind veroorzaakt heeft vergoed. Maar er zijn ook situaties waarin de kosten niet gedekt worden. Je moet de schade dan dus zelf betalen. Heb je een aansprakelijkheidsverzekering en is je kind meeverzekerd? Controleer dan in de polisvoorwaarden of de schade gedekt wordt.

Je kind heeft jouw spullen beschadigd

Als je kind schade heeft veroorzaakt aan jouw of je partners spullen, dan wordt deze schade niet gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering. Heb je een allrisk inboedelverzekering? Check dan of je inboedelverzekeraar de kosten dekt.

Je kind heeft andermans spullen beschadigd

Is de controller stukgegaan tijdens het gamen? Of is je kind gaan zitten op de mobiel van een vriendje of vriendinnetje? Als de schade per ongeluk is veroorzaakt, dan wordt deze meestal vergoed door je aansprakelijkheidsverzekering. Dit is wel alleen het geval als je polis uitgebreid is met gezinsdekking en je kind dus is meeverzekerd.

Het kan zijn dat je aansprakelijkheidsverzekeraar een maximale vergoeding per gebeurtenis hanteert. Weet je niet zeker of de schade onder je polis valt? Neem dan contact op met je verzekeraar.

Stap 2: Meld de schade bij je verzekeraar

Als je kind schade heeft veroorzaakt en hier aansprakelijk voor is of wordt gesteld, dan is het belangrijk dat je deze schade meldt bij je verzekeraar. Meestal kun je dit makkelijk online doorgeven, via de website van je aansprakelijkheidsverzekering.

Een aantal tips voor het melden van schade:

  • Als je kind schade heeft veroorzaakt aan andermans spullen, erken dan geen schuld. Het kan zijn dat een ander je kind aansprakelijk stelt, terwijl dat eigenlijk niet terecht is. Maak ook geen beloftes of uitspraken over een mogelijke schadevergoeding. Hier beslist je verzekeraar over.
  • Beschrijf in de melding zo uitgebreid mogelijk wat de schade is en hoe deze is ontstaan.
  • Geef de gegevens van het beschadigde voorwerp aan je verzekeraar door. Schrijf bijvoorbeeld op wat het merk en type is. Geef ook het aankoopbedrag en de aankoopdatum door. Zijn er meerdere dingen beschadigd geraakt? Doe dit dan voor elk beschadigd voorwerp.

Als het mogelijk is om de schade te herstellen, dan kan je verzekeraar dit in sommige gevallen voor je regelen. Wil je de schade door een zelfgekozen herstelbedrijf laten repareren? Geef dan de verwachte reparatiekosten door, of stuur een kopie van de herstelofferte.