Wietske Baarda (13) uit Oudega in halve finale Koninklijk Concertgebouw Concours

OUDEGA Wietske Baarda uit Oudega strijdt dit jaar samen met elf andere jonge talenten om de eer in het Koninklijk Concertgebouw Concours. De 13-jarige trompettiste is geselecteerd uit meer dan 200 inzendingen in de digitale voorronde.

Zaterdag 15 mei treedt ze in de halve finale op in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. Ze doet dit voor een jury met onder anderen dirigent Vincent de Kort (bekend van Maestro), meesterpianist Thomas Beijer en de trompettist Randell Heye.

5 jaar muziekles

De dertienjarige Wietske heeft slechts 5 jaar les en staat nu al in de halve finale van het Koninklijk Concertgebouw Concours. Met veel plezier volgt ze de lessen bij van Andries Kramer in Kunstencentrum Atrium in Sneek: ,,Op de trompet kan ik me helemaal uitleven.. Je kunt er mooie melodieën op spelen maar ook lekker hard 'tetteren' en overal bovenuit spelen.”

Daarnaast speelt ze bij Eendracht Maakt Macht in haar woonplaats Oudega. Nu staat ze op 15 mei in Het Concertgebouw: ,,De verrassing was wel groot toen ik hoorde dat ik naar Amsterdam mocht komen maar ik heb er ontzettend veel zin in; het is voor mij nu al een feest om eens in het Concertgebouw te mogen spelen. Elke dag speel ik het stuk El Cid wel een paar keer door en samen met pianiste Mariette Hornsveld probeer ik er aanstaande zaterdag een mooie uitvoering van te geven.”

In september won ze nog het Solistenconcours van Femuza, gehouden in de Gasthuiskerk in Bolsward.

Het Koninklijk Concertgebouw Concours

Het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat dit jaar twaalf jaar en wordt sinds 2009 elk jaar georganiseerd door Het Concertgebouw voor jonge talenten in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar. Eerdere winnaars waren onder anderen fluitist Lucie Horsch (2009), dit jaar ook winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, pianist Aidan Mikdad (2013), fluitist Christiaan Blom (2019) en contrabassiste Yala Heywood (2020). De winnaar krijgt optreden tijdens een lunchconcert in de Kleine Zaal. Daarnaast ontvangt de winnaar een geldbedrag van duizend euro ten behoeve van zijn of haar muzikale ontwikkeling.

De finale is op 20 juni in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw.