Kunstenaars Gaasterland zetten atelier-deuren open

GAASTERLAND Een kunstroute van 27 kilometer langs negen ateliers in Gaasterland: zondag was de eerste editie van dit seizoen. ,,Iedereen was blij en het weer was goed”, kijkt deelneemster Saskia Zuiderduin terug. Haar sieraden waren te zien in de werkplaats in Ruigahuizen, overige adressen lagen hemelsbreed tussen Balk en Bakkeveen.

Tot en met oktober zetten de ateliers op de eerste zondagmiddag van de maand gezamenlijk hun deuren open. ,,Het is voor het negende jaar dat we dit organiseren en de eerste zondag is altijd rustig”, gaat Zuiderduin verder. ,,Er zijn dan nog weinig toeristen. Dat heeft altijd een aanloopje nodig, maar we hebben toch een leuke middag gehad. Iedereen deed enthousiast mee en bezoekers waren blij dat de coronaregels weer iets verruimd zijn.” Wel was er nog een maximum van twee bezoekers per keer, een mondkapjesplicht en het gebruikelijke desinfecteren van de handen. ,,Maar daar zijn de mensen al aan gewend”, aldus Zuiderduin. ,,Dat was goed te doen.”

Ze hoopt echter wel op een volgende ronde versoepelingen richting de zomermaanden: ,,Dat geeft wat meer ontspanning.”

Aan de Kunstroute doen voor het eerst negen beeldend kunstenaars mee, waar de vorige jaren acht adressen aangesloten waren. Agaath Berger uit Mirns is met haar schilderijen en sieraden toegetreden tot het gezelschap, hoewel haar atelier deze editie nog gesloten was. ,,Zij past goed binnen de groep”, legt Zuiderduin uit.

De volgende Kunstroute is op zondag 6 juni.