Pilot: bruggen binnenstad Sneek vaker open

SNEEK In Sneek gaan binnenkort de lage bruggen aan de Zwette en de Looxmagracht regelmatig open voor sloepen en motorboten met een doorvaarthoogte tot anderhalve meter. Stichting Waterstad Sneek en de gemeente Súdwest-Fryslân draaien deze zomer een pilot om de grachten van Sneek nog beter bevaarbaar te maken, en daarmee de binnenstad beter bereikbaar.

Het hoofddoel van de pilot is om de ervaringen van het vaarpubliek, de bewoners van de stad en het bedienen van de bruggen in kaart te brengen. Naderhand wordt bekeken wat goed is gegaan en waar nog verbeteringen mogelijk zijn.

Sneek kent enkele lage bruggen die voorkomen dat opvarenden met bijvoorbeeld een sloep de stad aan de noordkant in kunt varen. Daarmee lopen de ingangen via de Zwette en de Franekervaart min of meer dood. Bovendien kunnen ze niet om de binnenstad heen varen. Dat moet anders, vinden ook veel inwoners, toeristen én ondernemers.

Tijdens het komende Hemelvaartweekend vindt daarom de eerste proef plaats. Vanaf donderdag 13 mei tot en met zondag 16 mei van 9.00 tot 19.00 uur worden twee bruggen op afroep bediend. Deze zijn dan steeds kort open voor vaarverkeer. Het gaat om de Zwettebrug, die zich bevindt tussen de Kapelstraat en de Jachthavenstraat en om de Laatste Stuiverbrug, die de Looxmagracht en de 2e Oosterkade met elkaar verbindt. De Koninginnebrug, tussen de Looxmagracht en de Prins Hendrikkade, is niet geschikt om voor korte tijd te openen. Deze gaat deze zondag 16 mei de gehele dag open. Van 9.00 tot 19.00 uur is er geen wegverkeer mogelijk.

Waterstad Sneek wil zoveel mogelijk gezelligheid creëren op de vaarroutes tijdens de dagen dat de bruggen draaien. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de lokale (horeca)ondernemers. Er wordt gedacht aan het organiseren van supclinics, de verkoop van hapjes en drankjes langs de vaarroutes en het organiseren van een ‘voetveer’ bij de openstaande Koninginnebrug. Door de momenteel nog van kracht zijnde coronamaatregelen kunnen deze ideeën tijdens het Hemelvaartweekend nog niet worden uitgevoerd, maar de organisatie heeft goede hoop dat alles in de maanden juli en augustus wel kan doorgaan.

Deze pilot is onderdeel van een ambitieus project waaraan al een aantal jaren met veel enthousiasme wordt gewerkt door Stichting Waterstad Sneek. De stichting bestaat uit een groep Snekers die, aangemoedigd door de Vereniging Ondernemend Sneek, een plan bedacht voor Sneek en haar binnenstad. Hierin zitten ook de plannen voor het verhogen van de Koningsbrug en een nieuwe brug bij de Bloemstraat. Met deze aanpassingen ligt een volledig rondje varen rond binnenstad Sneek binnen handbereik. Het gehele project moet uiteindelijk bijdragen aan een betere leefbaarheid, bredere welvaart en een versterkt economisch klimaat voor de gemeente Súdwest-Fryslân en voor de stad Sneek in het bijzonder.

De gemeente Súdwest-Fryslân is geïnteresseerd in de plannen en werkt daarom graag mee aan de pilot. De brugbediening, bewegwijzering en communicatie met omwonenden wordt door de gemeente verzorgd. Uiteraard heeft de gemeente ook overleg met de hulpdiensten gevoerd.