Geen festiviteiten, wel vlaggen op bevrijdingsdag Sneek (en dat is vandaag)

SNEEK Na het afgelasten van alle herdenkingsactiviteiten in 2020 hoopte Stichting Sneek 75 Jaar Vrij de bevrijdingsdag van Sneek nu alsnog groots te kunnen vieren. De coronamaatregelen geven echter geen ruimte. Voorzitter Kees Poiesz roept alle Snekers op om donderdag 15 april wel massaal een vlag uit te hangen.

Naast de Nederlandse driekleur, de Friese pompeblêden en de geel-zwarte Sneker vlag - al dan niet met Waterpoort - kunnen de inwoners van Sneek ook de speciale jubileumvlag uitrollen. ,,We hebben er vorig jaar, als onderdeel van het omvangrijke programma, ruim zevenhonderd van laten maken", aldus Poiesz. ,,De actie was een groot succes, ze zijn allemaal verkocht en opgehangen. Veel mensen hebben de oranje vlag vast bewaard. Wie er eentje heeft, mag hem nu ook op 15 april uithangen. Er staat weliswaar een ander jaartal op, 2020 in plaats van 2021, maar de gedachte blijft natuurlijk gelijk."

Vlag uit bij gemeente

Het is toegestaan om elke dag een vlag op te hangen, laat de gemeente Súdwest-Fryslân weten. Bijvoorbeeld bij een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook als dat in grote getale gebeurt. ,,Er is geen wet die het verbiedt", aldus woordvoerder Wendelin Wielenga. ,,Je bent dus nooit strafbaar." Als voorwaarde geldt wel dat de vlag niet 's nachts buiten mag hangen. De gemeente hangt donderdag ook de vlag uit. Voor Rijksgebouwen geldt er een landelijk protocol. De gemeente kiest voor de zwart-gele vlag van de stad. ,,Omdat het 15 april gaat om de bevrijding van Sneek", zegt Wielenga. ,,Dat doen we overigens niet vanaf het gemeentehuis, maar op de Martinikerk. Omdat de gebouwen zo dichtbij elkaar staan, kiezen we voor één locatie."

'Dit doet pijn'

De dag dat er in Sneek een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog was in 2020 driekwart eeuw geleden. Stichting Sneek 75 Jaar Vrij had toen grootste plannen. ,,Drie weken lang, van 15 april tot 5 mei, zou er bijna elke dag wat te doen zijn geweest", aldus Poiesz. Terwijl hij een paar hoofdpunten uit het programma van vorig jaar opsomt, realiseert Poiesz zich andermaal wat er opnieuw niet doorgaat. ,,En dat doet pijn. We hadden allerlei feest- en herdenkingsactiviteiten in de planning staan. Een optocht van militaire en civiele voertuigen, muziekparades met onder andere doedelzakspelers, een bevrijdingslunch, scholieren die mee konden doen aan een gedichtenwedstrijd, het toneelstuk 'De nacht dy noait foarby gaat', een originele veldkeuken die soep serveert, de Glenn Miller Party, een voorstelling van de film 'Anne Frank: Parallel Stories' in samenwerking met het Frysk Jeugd Fanfare Orkest, een roadshow van de landmacht in de Veemarkthal en op 4 mei een uitvoering van het Requiem van Fauré in de Martinuskerk. Ook zouden er twee herdenkingsconcerten zijn geweest in de Martinikerk met het Stedelijk Muziekkorps, Harmonie Sneek, Rolling Home, Muziektheater Tinto!, de Bogerman Bigband en Kamerorkest en een gezamenlijk koor van RSG en Bogerman. Voor deze unieke concerten waren vorig jaar alle kaarten verkocht. Het is zo ontzettend jammer allemaal."

Veel voorbereiding

De stichting vreesde in september, toen de COVID-19-besmettingen weer toenamen, al dat de draaiboeken ook in 2021 in de kast zouden blijven liggen. Begin dit jaar hebben Poiesz en de rest van het bestuur de situatie opnieuw bekeken en ging er definitief een streep door '75 Jaar + 1'. ,,Veel activiteiten vergen veel voorbereiding", aldus Poiesz. ,,Neem de concerten van de muziekgroepen. Zo hoopten we vorig jaar dat we het concert van het Orkest Koninklijke Luchtmacht in Theater Sneek door konden schuiven. Maar voor de optredens moet gerepeteerd worden, dat is nu in verband met de coronamaatregelen niet mogelijk."

De stichting wil een jubileumherdenking op uitbundige wijze vieren. Een flink afgeslankte versie of een online viering bleken na enig beraad geen optie. ,,Je wilt iets heel bijzonders zoals een herdenkingsconcerten gewoon in een volle kerk met elkaar beleven", zegt Poiesz. Hij sluit niet uit dat er de komende tijd toch iets kleinschalig georganiseerd wordt. ,,En anders pakken we met 80 jaar groots uit."

Casper Ferwerda.