Ga langs deze prachtige plekken in Friesland op een roadtrip!

Aangeboden door: autoverzekering.nl

Als inwoner van Sneek ken je natuurlijk wel wat prachtige plekken in Friesland, maar toch zullen er ook zeker locaties zijn in deze noordelijke provincie die nog echt verborgen parels voor jou zijn. Als dit het geval is dan wordt het zeker tijd om een roadtrip te nemen door Friesland om zo alle mooie stukken van deze provincie te kunnen ontdekken.

Dit kun je bijvoorbeeld in de zomervakantie doen met een tentje in de kofferbak in je auto. Wil je graag wat sportiever zijn? Ga dan op fietsvakantie door Friesland langs de onderstaande prachtige locaties! 

Centraal Apotheek in Leeuwarden

Als je in de auto langs mooie plekken in Friesland gaat dan is een autoverzekering afsluiten natuurlijk wel verplicht, vergeet dit niet te doen. Vervolgens kun je naar Leeuwarden rijden. Te midden van de vele middeleeuwse en renaissancistische gebouwen in de stad, bevinden zich in de Friese hoofdstad verschillende moderne architectonische meesterwerken zoals de Centrale Apotheek. Deze prachtige apotheek werd gebouwd tijdens het hoogtepunt van de art nouveau in het begin van de 20e eeuw en bevat verschillende elementen die duidelijk zijn geïnspireerd door de leerstellingen van de beweging, waaronder een zeer gestileerd, bijna symmetrisch portret van Hygena, de Griekse godin van de geneeskunde. Je vindt Centraal Apotheek aan de Voorstreek 58 in Leeuwarden.

Mariakerk in Wierum

Net als veel andere nederzettingen in Friesland ontwikkelde het dorp Wierum zich rond een hoge kerk die bovenop een kunstmatige heuvel, wat ook wel een terp wordt genoemd, was gebouwd. De kerk in kwestie werd rond 1200 voltooid en stond oorspronkelijk in het centrum van Wierum, maar werd uiteindelijk een deel van de kustlijn nadat verschillende overstromingen de noordkant van het dorp hadden weggevaagd. De kerk behoort tot de oudste van Nederland en wordt vanwege zijn enorme ouderdom en culturele betekenis beschermd als nationaal monument. Nadat je auto verzekeren gelukt is kun je dus in je vierwieler naar Wierum gaan om de Mariakerk te bezoeken.  

Vuurtoren in Harlingen

Deze witgekalkte stenen vuurtoren torent hoog boven het havengebied van Harlingen uit. Het is in de begin van 20e eeuw gebouwd volgens Art Deco principes. De vuurtoren staat op de fundamenten van een aantal veel oudere torens. Het verlichtte bijna 80 jaar de Friese kust, voordat het in 1998 buiten gebruik werd gesteld. Sindsdien is de vuurtoren omgebouwd tot een eenpersoonssuitehotel met een luxe slaapkamer, badkamer en panoramisch uitkijkplatform. Je kunt hier dus ook verblijven tijdens je roadtrip!

Kazemattenmuseum in Kornwerderzand

Van 1927 tot 1932 legde de Nederlandse regering een enorme dijk aan tussen Noord-Holland en Friesland, de Afsluitdijk genaamd, om de waterstanden in Nederland te beheersen en de infrastructuur van het land te verbeteren. Om de militaire verdediging van het land te vergroten, werd langs deze verhoogde weg een reeks forten gebouwd en vervolgens uitgerust met een zwaar, modern arsenaal. Verschillende van deze forten werden eind 20e eeuw omgebouwd tot een oorlogsmuseum genaamd Kazemattenmuseum, dat de militaire geschiedenis van de Afsluitdijk en zijn strategische rol tijdens de Tweede Wereldoorlog beschrijft.

Eise Eisinga Planetarium in Franeker

Hoewel de universiteit uit het middeleeuwse tijdperk al lang geleden is opgeheven, zijn er nog steeds sporen van Franeker's academische geschiedenis verspreid over de stad. Zo bevat Franeker het oudste nog in bedrijf zijnde planetarium ter wereld. Dit is aan het plafond van een gebouw in het stadscentrum gemonteerd. Dit ongelooflijke apparaat bootst de hemelbeweging van het zonnestelsel na op een schaal van één millimeter: één miljoen kilometer. Het werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door een amateurastronoom uit Friesland genaamd Eise Eisinga. Het planetarium wordt erkend als één van de belangrijkste historische monumenten van Nederland.