Geldou de Boer: genieten in een dienende rol

SNEEK Geldou de Boer is niet de speelster die het beslissende punt binnen zal slaan namens VC Sneek, maar ze is als libero wel degene die het winnende punt van de tegenstander ten koste van alles wil voorkomen. Over genieten in een bijrol.

Nee, libero worden was nooit de droom van Geldou de Boer (24) toen ze als klein meisje begon met volleyballen. Net als ieder ander wilde ze het liefst aanvallen en punten maken namen Punt Út, de volleyclub in Blauwhuis, de plaats waar ze opgroeide. ,,Aanvallen is het leukste dat er is als je begint met volleybal. Maar ik ben niet groter geworden dan 1.70 meter en dat is niet lang genoeg voor een rol aan het net.” Niet voor iemand met de ambitie om het hoogste niveau te halen in ieder geval.

Toen Martje de Vries, de talentenopleider van VC Sneek, De Boer onder haar hoede kreeg zag ze al snel een goede libero in haar. ,,En van daaruit ben ik doorgegroeid. Het was ook wel een rol die bij me paste, zo voelde ik het zelf. Dienend, niet teveel in de schijnwerpers.” Wel had De Boer jarenlang Jannieke Popma voor zich, toevallig een dorpsgenote en een kleine twee weken ouder. Ze waren jarenlang elkaars rivalen, maar ook goede vriendinnen.

 

De Boer maakte daardoor zes jaar deel uit van het tweede team van de club en ook daar genoot ze van. Het eerste halen was geen doel op zich, plezier maken en beter worden wel. ,,En dat ging ook heel goed in het tweede. We speelden in de eerste divisie, best een hoog niveau, en we werden ook nog eens kampioen. Prachtig om mee te maken.”

Maar in 2019 besloot Popma dat haar maatschappelijke carrière voorrang kreeg en stopte met volleyballen op het hoogste niveau. De Boer mocht het vanaf dat moment laten zien in het eerste team. ,,Ik had al een keertje eerder met het eerste gespeeld toen Jannieke geblesseerd was, maar dit was wel even anders. Kan ik dit wel aan, vroeg ik mezelf af?” Ze moesten wennen aan het hogere tempo en de eerste wedstrijd, tegen Alterno, ging het bepaald niet van een leien dakje weet De Boer nog goed. ,,Dat is me toen niet in de koude kleren gaat zitten, de eerste weken. Je krijgt als nieuweling ook alle ballen op je af zo ongeveer. De tegenstander zoekt je bewust iedere keer weer op. Ik had tijd nodig, maar gelukkig kreeg ik die ook.”

 

Ook tegenwoordig schiet er nog wel eens een pass over de boarding, maar De Boer weet dat het er bij hoort. Er van in de war raken doet ze niet meer. ,,Ik ben wel tevreden over hoe het dit seizoen voor mij persoonlijk gegaan is. Ik ben echt gegroeid - mijn pass is beter geworden, stabieler vooral - ook al was het natuurlijk een vreemd jaar door de omstandigheden.” Het mooiste aan haar rol als libero? ,,Een lekkere pass geven die een punt oplevert of juist die moeilijke bal nog van de grond halen, waarna wij het punt alsnog pakken. Daar geniet ik echt van.”

VC Sneek speelde in oktober de eerste competitiewedstrijd, moest daarna ruim twee maanden genoegen nemen met alleen maar trainen (in twee- en viertallen ook nog eens) en kon pas in januari weer volle bak in de eredivisie. De kampioenspoule werd bereikt, maar daarin bleken Apollo 08 en Sliedrecht Sport duidelijk beter.

 

,,Wat dat betreft heb ik in twee jaar in het eerste team nog geen normaal seizoen gedraaid, want het vorige werd ook al voortijdig afgebroken door corona. Natuurlijk is dat jammer. Het liefste speel je ook met publiek bijvoorbeeld. Aan de andere kant zijn we bevoorrecht dat we hebben mógen spelen. Andere volleyballers, en ook veel andere sporten, kunnen al een jaar bijna niks.”

Vrijdag zou VC Sneek in de kwartfinale van het bekertoernooi spelen, maar de Snekers hebben zich teruggetrokken. Er zijn teveel coronabesmettingen binnen de club. ,,Het is afwachten hoe we er voor staan, wat dat betreft", zei De Boer vorige week nog. Nu blijkt dat het aantal besmettingen te hoog is. ,,Het is ontzettend jammer, maar uit het oogpunt van de gezondheid van speelsters, staf en ook hun familieleden en werkgevers vinden wij het niet verantwoord om te spelen’’, aldus Erik Drenth, bestuurslid van VC Sneek.

Niels van Marle.

NB: Bij het drukken van de papieren editie van deze krant was het nog niet duidelijk dat VC Sneek zich terug zou trekken uit de beker. Dat nieuws werd donderdagochtend bekend gemaakt.