Even ‘derút’ met de telefonische groepsgesprekken voor ouderen in Fryslân

REGIO Even het hart luchten, een fijn praatje maken of gewoon alleen luisteren naar verhalen van leeftijdsgenoten. In Súdwest-Fryslân kunnen ouderen deelnemen aan de telefonische groepsgesprekken van ‘In je Uppie aan de lijn’.

Onder leiding van een ervaren gespreksleider komen thema’s als vriendschap en kindertijd op een ontspannen manier aan bod. ‘In je Uppie aan de lijn’ wordt mogelijk gemaakt door Stichting De Friesland en ouderenplatform UP!, samen met verschillende gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties.

UP! heeft in Fryslân meer dan dertig voornamelijk 60-plussers opgeleid tot gespreksleider. De komende tijd zullen er In je Uppie aan de lijn- gesprekken georganiseerd worden in Súdwest-Fryslân. 

Hoe werkt het?

Het groepsgesprek bestaat uit een klein groepje deelnemers en de gespreksleider. Iedereen stelt zich aan de lijn voor aan de hand van voornaam, leeftijd en uitzicht. Dat moet het ijs breken. De gespreksleider zorgt ervoor dat iedereen aan de beurt komt. ,,Ik moest mezelf wel even een duwtje geven”, vertelt Marijke (76). ,,Ik bloos altijd heel erg en durf dan niks te zeggen. Maar nu ziet niemand je, dus ik dacht, ik probeer het gewoon. Ik ben blij dat ik heb meegedaan, het was heel gezellig en ontspannen.”

Mensen kunnen voor meer informatie terecht bij Margriet Groenveld van Sociaal Collectief SWF op 06-11777930 of per e-mail: m.groenveld@sociaalcollectiefswf.nl.