‘We zijn twee seizoenen kwijt’

SNEEK De voetbalcompetities zijn definitief stilgelegd door de KNVB. De bond ziet geen ruimte meer om dit seizoen nog fatsoenlijk te voltooien. Dat is al voor het tweede jaar op rij. SWZ-aanvoerder Gerben Visser en ONS-trainer Jan Vlap over wat nu.

Gerben Visser zag het onheil eigenlijk al een tijdje naderen, maar de aanvoerder van zondageersteklasser Sneek Wit Zwart hield toch ook dat sprankje hoop dat het laatste seizoen op prestatief niveau voor de zondagtak bekroond kon worden met een kampioensfeestje. ,,Je weet met zijn allen dat het het laatste jaar samen is als ploeg en dan wil je dat afsluiten met een hoofdprijs, een kampioenschap. Dat we die kans nu niet meer krijgen is heel erg zuur.”

Visser en zijn teamgenoten werkten de afgelopen maanden wekelijks een training af, maar inmiddels was dat al een beetje een kwestie van ‘moeten’ geworden. ,,Je hebt toch allemaal wel het gevoel dat het waarschijnlijk niks meer gaat worden. Dan komt er op de training ook wel wat sleur in, wat je ook bedenkt binnen de mogelijkheden. Voor je gevoel is het verschil uiteindelijk niet meer dan de ene keer de pion wat naar links en de andere keer een beetje meer naar rechts. Je blijft wel zoeken naar wat leuks, maar zonder perspectief is dat lastig.”

Voor Visser (30) betekent het ook dat hij geen competitiewedstrijden meer zal spelen voor Sneek Wit Zwart. Na de zomer voetbalt hij in het shirt van ONS. ,,Sneek Wit Zwart is een fantastische club, waar ik het echt enorm naar mijn zin heb gehad. Toen ik kwam was de ploeg hoofdklasser, daarna hebben we een aantal seizoenen bovenin de eerste klasse gespeeld. Nu een stap terugzetten naar de derde klasse op zaterdag zag ik niet zitten en toen kreeg ik ook nog de kans in de zaterdaghoofdklasse, de mooiste competitie van Noord-Nederland, te spelen.”

Een kans die hij niet kon laten lopen, oordeelde Visser. ,,Het is jammer dat ons team uiteen gaat vallen, al is dat natuurlijk ook logisch nadat de club besloot prestatief op zaterdag verder te gaan. Maar waar ik vooral enorm van baal is dat we met deze mooie selectie nu twee seizoenen kwijt zijn geraakt door de coronapandemie. Ik had heel graag met deze groep jongens een kampioenswedstrijd en -feestje willen hebben.” 

Jan Vlap

Jan Vlap heeft op sportief vlak nog weinig plezier beleefd aan zijn terugkeer bij ONS. ,,Ik ben eigenlijk al maanden geen trainer meer. Zo voelt het tenminste niet. We hebben vijf wedstrijden gespeeld in de hoofdklasse, daarna werd de boel stilgelegd en sindsdien ben ik een soort personal trainer, op afstand.”

ONS trainde in eerste instantie nog intensief en fanatiek door toen werken met viertallen op een training toegestaan was. ,,Maar toen het terug ging naar trainen in tweetallen moesten de jongens voor zichzelf aan de slag om fit te blijven.”

Vlap kijkt dan ook uit naar donderdagavond, als hij voor het eerst in maanden weer een groepstraining mag geven. ,,Sommige jongens heb ik al een tijdje niet recht in de ogen kunnen kijken.” Met een grote glimlach: ,,Ik heb de presentatiegids er ook nog maar even bij gepakt zodat ik alle namen nog weet.”

ONS zette vorig seizoen vrijwillig een stap terug vanuit de Derde Dvisie en wilde dit seizoen bouwen aan een nieuw, toekomstbestendig team. Dat is er allemaal nog niet van gekomen beseft Vlap. ,,De resultaten vielen zeker nog niet mee in die eerste weken, maar ik zag wel een stijgende lijn in ons spel. Helaas begin je nu weer op nul.”

Wel gaat ONS vanaf eind april met vijf andere clubs (SWZ, Harkemase Boys, ACV, Be Quick en Oranje Nassau) een regionale competitie - buiten de KNVB om en met mogelijk een aantal andere regels dan normaal gesproken - spelen. ,,Dat is toch een soort worst die je de jongens nu voor kunt houden, dat is mooi. We hebben op die manier in ieder geval iets om voor te trainen en het gaat ook veel plezier geven. Ja, ook zeker voor mij want ik heb het werken met de groep, bezig zijn met het spelletje echt gemist.”

Niels van Marle.