Lars Bos maakt kilometers voor clubkas TOP ‘63

OPPENHUIZEN Als voetballer mag Lars Bos graag veel meters maken in het shirt van TOP ‘63, maar door alle coronabeperkingen zit dat er voorlopig nog altijd niet in. Om toch fit te blijven besloot Bos fanatiek te gaan trainen voor zichzelf en dat gaat inmiddels zo goed dat hij besloten heeft om via een sponsoractie geld op te halen voor de vereniging uit Oppenhuizen. ,,Ik doe graag iets voor de club in deze lastige tijden.”

,,Toen de overheid het voetballen in oktober van vorig jaar weer stillegde, ben ik twee tot drie keer in de week voor mezelf gaan hardlopen. Ik ben in het dagelijks leven docent lichamelijke opvoeding aan CSG Comenius in Leeuwarden, dus ik moet sowieso fit zijn, maar ik wilde ook gewoon graag wat sportiefs blijven doen”, vertelt de dertigjarige Bos.

Hoe vaker hij de hardloopschoenen aantrok, hoe leuker hij het vond en hoe beter het ook ging. ,,Ik bleek er best aanleg voor te hebben.” Na een aantal weken slaagde hij er in om een halve marathon (21,1 kilometer) te lopen, en ook nog eens onder de anderhalve uur, en van daaruit ontstond een lumineus idee.

Ronald Dijkstra, lid van de trainersstaf van de eerste selectie van TOP ‘63, wilde graag iets doen voor zijn club en koppelde dat streven aan de berichten die hij voorbij zag komen over de loopprestaties van Bos. ,,Toen zijn we met nog wat jongens gaan nadenken over wat kon en daar kwam dus hardlopen voor geld uit.”

Het lopen met meerdere personen of in een soort estafettevorm passeerde ook de revue, maar al snel werd duidelijk dat dat allemaal geen optie was. ,,Dan wordt het al snel een evenement omdat er te veel mensen bij betrokken zijn en dat mag natuurlijk niet”, aldus Bos. ,,Dus nu ga ik het alleen doen. Wel proberen we op een of andere manier nog een livestream op te zetten zodat alles te volgen is.”

Bos start op zaterdag 6 maart om 13.00 uur in Oppenhuizen en loopt dan een groot deel van het parcours dat normaal gesproken ook voor de Sneker marathon gebruikt wordt. ,,Ik heb nog geen idee of ik zo ver ga komen, maar ik wil in ieder geval proberen een zo groot mogelijk deel te lopen.” Want hoe meer kilometers, hoe meer geld dat TOP ‘63 oplevert weet Bos.

En dat kan de club goed gebruiken, nu bijvoorbeeld de kantine al voor de tweede keer in een jaar tijd lange tijd dicht is. ,,Voor een kleine dorpsvereniging, zoals TOP ‘63, is dat zwaar”, weet Bos. ,,De reserves zijn niet al te groot, terwijl een club wel ontzettend belangrijk is in het sociale leven van veel mensen.”

Zelf mist hij het voetballen ook enorm. Opgegroeid in Sneek begon hij met voetballen bij LSC 1890, maar vanaf de junioren speelde hij een periode in Oppenhuizen, om vervolgens nog een paar keer te switchen tussen beide verenigingen. ,,Ik ben juist afgelopen zomer weer bij TOP ‘63 begonnen, maar heel veel gevoetbald heb ik er sindsdien nog niet. En ik ben er bang voor dat hem dat ook niet meer gaat worden dit seizoen.”

Het hardlopen is daarom een mooie uitlaatklep voor Bos, voor wie de teller inmiddels al boven de tweeduizend euro staat. ,,Dat is een prachtig bedrag, maar ik hoop dat er nog wat sponsors bij komen de komende weken.”

Aan zijn motivatie ligt het in ieder geval niet. ,,Ik moet uiteraard afwachten hoe mijn lichaam reageert die dag, want ik heb nu nog maar twee keer zo’n afstand gelopen. Maar in het hoofd zit het wel goed, dus daar maak ik me geen zorgen om.”

Met een iets lager tempo dan de vorige keren hoopt Bos - die zelf met zijn vriendin in IJlst woont - een heel eind richting Sneek te kunnen komen. Met een lach: ,,Sommige teamgenoten verklaren me echt voor gek dat ik dit doe, maar ze genieten er ook van en waarderen het. Dat vind ik mooi en dat motiveert extra. Al heb ik dat eigenlijk niet eens nodig.”

Lars ondersteunen? Dat kan via deze link.

Niels van Marle.