Kappers: van actie naar opluchting

SNEEK Vorige week kwamen kappers in heel Nederland in actie onder de noemer #lichtvoordathetuitgaat. Misschien heeft het voor het laatste zetje gezorgd, want premier Mark Rutte kondigde dinsdagavond aan dat alle kapsalons -en andere contactberoepen- vanaf 3 maart weer open

In Sneek mobiliseerde Anke Nynke van den Borg zoveel mogelijk kappers om mee te doen. Van den Borg is eigenaresse van de Haarzaak M/V, dat ook een vestiging heeft in Burgum en één in Buitenpost. De respons was groot. ,,Het water staat ons aan de lippen”, verzuchtte ze vorige week. ,,Het is een zware tijd en we willen weer open. We denken dat het op een verantwoorde manier kan.”

Dat was voorafaand aan de actie. Nu is de stemming beduidend anders. Opluchting. ,,We hebben eindelijk weer iets om naar uit te kijken. De actie heeft toch de nodige aandacht gebracht.”

Deze dagen zijn haar medewerksters -dertien in totaal- bezig met het inplannen van afspraken en de salons in gereedheid brengen. ,,De agenda begint mooi vol te lopen”, aldus Van den Borg. ,,Dat willen we ook graag. In de salons zijn we nu de puntjes op de i aan het zetten. De maatregelen zijn niet anders dan de vorige keer, dus we zijn er aan gewend.”

Sinds 15 december waren de deuren gesloten, maar daar komt nu na ruim tien weken verandering in. ,,We zullen wel veel volle zakken met haar krijgen”, voorspelt de eigenaresse lachend, doelend op de vele ‘ontplofte coronakapsels’.

De verloren omzet van knipbeurten die niet doorgingen, haalt ze niet meer in zo stelt ze: ,,Dat lukt nooit. Het zou fijn zijn als de klanten ons iets extra gunnen door bijvoorbeeld haarproducten bij ons te kopen.”

Haar salons gaan niet extra open. ,,We moeten meteen voor de volle 100 procent in actie. Dat vergt ook iets. Het moet wel vol te houden zijn.”

Van den Borg benadrukt: ,,Als we dit zo willen houden, moeten we ons goed aan de regels blijven houden. Niet alleen op het werk, maar overal.”

Ze besluit: ,,We hebben er met name heel veel zin in. We staan vol in de startblokken.”