Kappers Sneek sluiten aan bij actie #lichtvoordathetuitgaat

SNEEK Een subtiele schreeuw om aandacht: kappers in heel Nederland zetten gisteravond twee uren lang de lichten in hun salons aan. Ze pleiten onder de noemer #lichtvoordathetuitgaat voor heropening van hun zaken en meer financiële hulp vanuit Den Haag.

In Sneek mobiliseerde Anke Nynke van den Borg zoveel mogelijk kappers om mee te doen. Van den Borg is eigenaresse van de Haarzaak M/V, dat ook een vestiging heeft in Burgum en één in Buitenpost.

,,Het water staat ons aan de lippen”, verzucht ze. ,,Het is een zware tijd en we willen weer open. We denken dat het op een verantwoorde manier kan.”

Sinds 15 december moeten kapsalons de deuren gesloten houden, en voorlopig is er nog geen zicht op een heropeningsdatum. Van den Borg ziet links en rechts de ‘ontplofte kapsels’ toenemen. ,,Dat doet wel iets met een mens. Ze zeggen niet voor niks: als je haar maar goed zit.”

Sinds kort mogen ze wel weer haarverzorgingsproducten verkopen, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat. Haar dertien medewerkers zitten al tien weken veelal thuis. ,,Vorig jaar was het al een pittig jaar, met de eerste lockdown. Nu hebben we ook nog de kerstomzet gemist. Er moet wat gebeuren, want de reserves zijn al lang op.”

Het huidige pakket aan coronamaatregelen geldt tot 2 maart. Van den Borg durft nog niet te zeggen of daarna de deuren van haar salons weer open mogen: ,,We worden wel steeds genoemd, maar de avondklok is er ook nog altijd en de middelbare scholen zijn ook nog niet open. Ik denk dat wij daar ergens achteraan komen.”