Restaurant-eigenaar over weekmarkt: ‘Dit is een opstelling waar iedereen tevreden mee is’

SNEEK Met enige verbazing las restauranthouder Joris Hagting het artikel over de weekmarkt in het Sneeker Nieuwsblad van afgelopen donderdag.

Met name over de passages waarin onder meer gesteld wordt dat er ‘teveel geluisterd wordt naar de horeca’ is hij een andere mening toebedeeld.

De huidige opstelling van de dinsdag- en zaterdagmarkt is juist het gevolg van gezamenlijke gesprekken tussen marktkooplui en horeca-ondernemers, zo benadrukt hij.

Súdwest besliste voordat de strengere maatregelen afgekondigd werden dat terrassen van horeca-zaken uitgebreid mogen worden om zo mogelijk toch hetzelfde aantal gasten te kunnen ontvangen én de noodzakelijke anderhalve meter afstand aan te houden. Die tijdelijke regeling loopt tot 1 april 2021. 

Hierdoor was het schuiven met marktkramen, maar, zo meldt Hagting nog maar eens: alles in goed overleg. ,,Sommigen wilden liever ergens anders staan, wilden uit die ‘rits’. Dit is een opstelling waar iedereen tevreden mee is”, meent de eigenaar van restaurant Aan de Gracht aan het Grootzand. ,,En zo hoefden wij niet iedere dinsdag en zaterdag onze terrassen af te breken en opnieuw op te bouwen. Deze indeling heeft voordelen voor iedereen.”

Verschillende horeca-ondernemers waren al bezig met plannen om hun terrassen winterproof te maken om hun zaak ook in de wintermaanden aantrekkelijk te maken voor bezoekers. ,,Het leek er lange tijd op dat er buiten meer mocht dan binnen”, aldus Hagting. De aanhoudende corona-pandemie zette echter een streep door die voornemens.

Hagting geeft toe met ‘een horeca-pet op’ te spreken, maar benadrukt de waarde van de samenwerking. ,,We hebben allemaal een belang: een goede markt is een magneet voor de binnenstad van Sneek. We moeten er samen voor zorgen dat we op het Grootzand een soort ‘mini-samenleving’ creëren.”

Wethouder Bauke Dam onderstreepte eerder al dat de de tijdelijke verplaatsing van een aantal kramen in verband met corona in goed overleg met de marktkooplieden gegaan. ,,Er waren opties voor een totale verplaatsing, maar een gedeeltelijke genoot de voorkeur bij de meeste kooplieden."