Hoelang blijven de sportvelden nog leeg? ‘We moeten geduldig zijn’

SNEEK Nu de tweede lockdown vanwege het coronavirus langer en langer duurt, nemen de kansen van sportclubs om dit seizoen nog competitief in actie te komen steeds verder af. Waar staat die stip aan de horizon inmiddels? ,,Ik denk niet het voor de zomer nog iets wordt.”

Michel Rietman zou graag weer een keer langs de lijn staan bij een voetbalwedstrijd waarbij punten op het spel staan. ,,Maar het is even niet anders”, aldus de voorzitter van Sneek Wit Zwart. ,,Ik zou al onze leden heel graag perspectief bieden, een concreet moment dat we weer echt los kunnen. Maar feit is dat we overgeleverd zijn aan wat er mag van de overheid en wat de KNVB faciliteert.”

Daarbij proeft Rietman nog geen grote ontevredenheid. ,,Natuurlijk, iedereen vindt het jammer dat we niet kunnen voetballen. De senioren mogen al een hele tijd niks behalve wat aangepast trainen, terwijl de oudste jeugd ook wel een beetje klaar is met het steeds tegen andere teams van onze club te spelen. Die willen wel eens een andere kop tegenover zich zien en missen dat echt wedstrijdelement. Maar structureel gezeur en gezemel, nee.”

Rietman hoopt dat er over een paar weken meer duidelijkheid is. Kunnen de competities nog worden hervat of gaat dat er niet meer van komen omdat er te weinig tijd over is tot aan de zomer en wordt het zoeken naar alternatieven? ,,Daar kijken we nu al wel naar. Wat kunnen we opzetten samen met buurtclubs? Dat punt komt wel dichterbij zo onderhand.”

Wel zag Rietman met enige verbazing dat een aantal amateursporten zoals volleybal en korfbal, zij het alleen op het hoogste landelijke niveau, weer mochten opstarten. Indoor, ook nog eens. ,,Anderzijds: bij ons gaat het betaald voetbal door. Je moet ergens een grens trekken en kennelijk ligt die bij ons bij het amateurvoetbal. Maar ik heb er wel vragen bij.”

KV De Waterpoort 

Die heeft ook Henk Kallenkoot, de trainer van de korfballers van De Waterpoort. Hij weet sinds vorige week dat zijn team zich geen illusies meer hoeft te maken over de zaalcompetitie. ,,Die heeft korfbalbond KNKV inmiddels geschrapt. Ja, dat is enorm zonde, want binnen spelen is altijd mooi. De Korfbal League, het hoogste niveau, mag wel spelen. Dat heeft de bond slim aangepakt. Met een beperkte groep kun je beter maatregelen nemen en waarborgen. En ergens is het wel mooi dat de liefhebber volop van korfbal kan genieten via livestreams”, aldus de coach.

Kallenkoot was bezig aan zijn eerste seizoen bij de Sneker club, maar na slechts een paar competitiewedstrijden op het veld werd de boel al stil gelegd. ,,Eigenlijk gaat er daarna een streep door al je plannen, door alles wat je voor ogen hebt om dit seizoen te bereiken als groep. Dat is niet goed voor de ontwikkeling waar je samen in zit. Het bloedt een beetje dood allemaal. Dat is vreselijk zonde, al zie ik natuurlijk het grotere plaatje wel hoor. Dit is allemaal niet zomaar.”

Wat hij vooral mist? ,,Mijn ritme. Ik heb een baan, een gezin en daarnaast is korfbal mijn uitlaatklep. Ik ben nog nooit zoveel thuis geweest als in deze periode, zonder trainingen, zonder wedstrijden. Ik mis het echt heel erg.” En het persoonlijke contact met spelers is ook een groot gemis voor de coach. ,,Ik hou van mensen fysiek te treffen, ze in de ogen te kijken en het te hebben over dingen waar ze mee zitten. Niet alleen op korfbaltechnisch gebied, maar ook daarbuiten.”

Kallenkoot vreest ook met grote vreze voor de tweede helft van het seizoen. ,,Die stip op de horizon is er wat dat betreft niet. En stel dat we vanaf april wel iets kunnen, dan is het waarschijnlijk zoals voor deze lockdown. Dus zonder kantine, zonder publiek, ongedoucht de auto weer in na de wedstrijd; je kunt je afvragen of je het dan daar allemaal voor doet.”

Rugbyclub Sneek

Rugbyclub Sneek heeft ook behoorlijk wat last van de tweede lockdown. Heropgericht tijdens de eerste lockdown, hoopte de club in oktober de eerste competitiewedstrijd te spelen. ,,Helaas ging die wedstrijd niet door omdat Emmen geen compleet team op de been kon brengen. Een aantal van hun spelers komt uit Duitsland en die mochten de grens niet zomaar over.”

Een week eerder moest er ook al een streep door het treffen met Groningen. Die club had te maken met een coronabesmetting. ,,Zij wilden op zich wel spelen, maar wij vonden het toch niet goed voelen.” Dat bleek een juist voorgevoel, want een aantal leden van het Groninger team bleek later ook besmet door contact met het eerste geval.

,,En twee dagen later ging de boel in ons land weer op slot”, herinnert Albert Jan der Wal zich. ,,Het zit niet mee wat dat betreft. Echt doodzonde.” Toch merkt Van der Wal, die de stuwende kracht achter de terugkeer van rugby in Sneek was, dat er energie door de vereniging blijft stromen. ,,We zoeken het in andere dingen. Ik denk dat ons halve team moeiteloos mee kan op televisie bij ‘De Slimste Mens’, want we doen veel pubquizzen”, zegt hij met een lach.

Maar nog wedstrijden spelen in het seizoen 2020/’21 gaat een lastig verhaal worden. ,,Ik denk dat we blij moeten zijn als we nog wat toernooitjes kunnen spelen in de zomer. Voor die tijd wordt het niks. En realistisch; als er één sport is waar er risico is om via rondvliegende druppels iets op te pikken, dan is het wel rugby. Dus laten we verstandig zijn.”

Verder nam de club een opvallende stap door ook de jeugdtrainingen voorlopig op pauze te zetten. Van der Wal: ,,We hebben tegen de jeugd gezegd dat rugby draait om respect en discipline, maar ook om solidariteit. Natuurlijk is sporten belangrijk, maar we willen ze ook laten zien dat in deze tijd niets vanzelfsprekend is.”

Niels van Marle.