Anders dan anders, maar VC Sneek mag weer spelen

SNEEK De volleybalsters van VC Sneek waren waarschijnlijk nooit eerder zo lang ongeslagen in de competitie. Na winst in de eerste wedstrijd, ging het seizoen namelijk wederom op slot vanwege corona. Zaterdag wacht de langgekoesterde hervatting, maar wel met nog flink wat haken en ogen.

,,Als ik eerlijk ben had ik totaal niet verwacht dat we weer los zouden mogen als volleybalsters”, zegt Roos van Wijnen, aanvoerder van VC Sneek. ,,Er kwam net een nieuwe, strenge lockdown aan, maar wij kregen ineens het bericht dat weer met zijn allen mochten trainen in plaats van met een beperkt groepje. En de competitie kon ook weer los. Ja, ik was echt verrast.”

Half december kondigde het kabinet de harde lockdown aan, maar al snel was duidelijk dat clubs uit topsportcompetities - waaronder de eredivisie volleybal bij zowel de mannen als vrouwen - toch weer konden opstarten per 17 december. Van trainen in twee- en viertallen mocht er weer gewerkt worden met de hele selectie in één ruimte en wedstrijdsituaties nabootsen was ook weer toegestaan.

Oefenwedstrijden

Rond de jaarwisseling kon VC Sneek dan ook twee oefenwedstrijden spelen, tegen Eurosped (winst) en Apollo 08 (verlies) en coach Jeffrey Scharbaai was na afloop zeer tevreden met wat hij van zijn speelsters, waaronder de weer fitte Sjanet Wijnia, had gezien.

Toch voelt het voor Van Wijnen soms wel gek dat zij haar sport weer mag beoefenen, bijna alsof alles weer normaal is, terwijl de rest van haar vereniging en ook veel clubs in andere sporten nog altijd een pas op de plaats moeten maken. ,,Het is wel dubbel natuurlijk en dat blijft het ook. Ik moet zeggen dat ik in eerste instantie ook niet wist of ik nou blij moest zijn of niet. Kan dit allemaal wel vroeg ik me af. Dat hadden veel meer meiden.” Niet vreemd, want een flink aantal selectiespeelsters is werkzaam in de zorg en zag de afgelopen maanden dus van dichtbij wat de gevolgen en impact van het coronavirus (kunnen) zijn. 

‘Gevoelsmatig heel raar’

,,Gevoelsmatig is het inderdaad heel raar om in een periode dat we in lockdown zitten, eentje die ook nog weer langer gaat duren dan oorspronkelijk gehoopt, toch weer te gaan volleyballen. Dat vonden we binnen het bestuur ook”, aldus Erik Drenth, bestuurslid technische zaken en behept met de gang van zaken rond het damesteam. ,,Maar we mogen, dus we gaan er ook voor.”

Daarbij werd wel geïnventariseerd wat de stemming was binnen de selectie. Drenth: ,,We zijn om tafel gegaan met speelsters, trainers en begeleiding over hun gevoelens bij weer volleyballen. We wilden dat iedereen vrijuit kon zeggen wat haar of zijn gevoel bij het hele gebeuren was. Kunnen de speelsters die in de zorg werkzaam zijn dat verantwoord combineren met trainen en spelen in teamverband? Je moet realistisch zijn: we hebben te maken met amateurs, dus we hebben zeker ook een verantwoordelijkheid naar de werkgevers van onze speelsters.”

Geen belemmeringen

Het leverde uiteindelijk geen belemmeringen op; Scharbaai kan gebruik maken van al zijn volleybalsters en Sneek is dus op volle sterkte bij de hervatting van de eredivisie. Daarin ontbreekt wel Peelpush. De Limburgse formatie had al besloten niet te willen trainen en spelen tot aan de persconferentie van afgelopen dinsdag, maar nog voordat premier Mark Rutte het woord nam, had Peelpush zich al definitief teruggetrokken. ,,Ergens ook wel een knappe beslissing”, oordeelt Van Wijnen. Overigens was degradatie dit seizoen al afgeschaft.

VC Sneek had overigens een week langer voorbereidingstijd dan de meeste andere teams. De ontmoeting met VCN werd uitgesteld omdat de club (uit Capelle en Nieuwerkerk) kampte met coronabesmettingen. ,,Het is iets wat bij het seizoen hoort, vrees ik”, aldus Drenth. ,,Zoals sommige ploegen ook speelsters missen omdat die er voor kiezen niet te spelen in de huidige situatie.” Wat dat betreft is het voor dit jaar afschaffen van degradatie dan ook een juiste beslissing oordeelt hij.

Heldere afspraken onderling

De speelsters hebben overigens onderling heldere afspraken gemaakt vertelt Van Wijnen. ,,De regel van de Nevobo (volleybalbond, red.) is dat een positief geteste speler of speelsters thuisblijft, maar dat de wedstrijd wel doorgaat. Wij kiezen er voor om wanneer een iemand van ons positief is, we allemaal vijf dagen in thuisquarantaine gaan. Dan spelen we dus niet.”

Het is een zelfopgelegde beperking die gevolgen kan hebben beseft de captain. ,,Ik kan mijn werk niet thuis doen. Een keer een paar dagen thuis zitten vanwege het volleybal zal mijn baas zeker wel begrijpen, maar vaker zou ik zelf niet eens willen. Dus doen we er als team alles aan om besmetting te voorkomen. We zijn sowieso al erg gedisciplineerd, maar nu helemaal.”

Sporthal ingedeeld in verschillende zones

Op wedstrijddagen is een sporthal ingedeeld in verschillende zones, waarbij speelsters en coaches afgeschermd blijven van de, overigens weinige, andere mensen die er zijn. Er zijn twee scheidsrechters en een jurylid die de wedstrijd in goede banen, maar verder zijn er geen lijnrechters, geen dweilploeg en geen ballenmeisjes en -jongens. ,,En de speelsters moeten na afloop zelf alles opruimen”, vertelt Drenth. ,,Terwijl de opbouw juist weer ruim van tevoren al wordt gedaan.”

Sliedrecht is de eerste bestemming van VC Sneek, dat daarmee direct de titelfavoriet treft. Van Wijnen is benieuwd wat zij en haar ploeggenoten kunnen. ,,We gaan er wel vol vertrouwen naartoe. Natuurlijk moet je in een echte wedstrijd afwachten hoe je de afgelopen maanden heb verwerkt, maar dat is voor iedereen ongeveer hetzelfde.”

En ze merkt wel dat de mindset inmiddels weer op de topsportstand staat. ,,De eerste oefenwedstrijd was het vooral leuk dat we weer mochten spelen, maar het is niet zo dat ik nu alleen maar naar Sliedrecht ga om lol te hebben. We gaan daar heen om te presteren.” 

Livestreams en temperaturen

De duels van VC Sneek, zowel in de eigen Sneeker Sporthal als op vreemd terrein, zijn allemaal te volgen via livestreams op het online platform Eyecons (Eyecons.com). Daarnaast is de aanwezigheid van verslaggevers en fotografen toegestaan, mits de journalisten over een negatieve coronatest beschikken.

Die kunnen ze overigens voor de wedstrijd af laten nemen. ,,We nemen geen risico’s met mensen van buitenaf in de hal, maar we hebben de exposure uiteraard ook nodig”, aldus Drenth. Verder worden verslaggevers bij binnenkomst getemperatuurd op het voorhoofd. ,,Maar dat zijn ze inmiddels ook wel gewend.” 

Niels van Marle