Su het ut Weest | De Kolk in 1915

SNEEK In de rubriek Su het ut Weest deze week een foto van de Kolk met op de achtergrond de watertoren. De foto is gemaakt rond 1915.

Links de huizenrij aan de IJlsterkade die tot vandaag de dag nagenoeg onveranderd is. De in 1908 door architect G.Halbertsma ontworpen watertoren heeft hier nog zijn oorspronkelijke sierlijke vorm, met de fraaie bogen rondom het waterreservoir en de sierlijke gemetselde bogen eronder. Begin jaren zestig werd dit vervangen door fantasieloos recht-toe-recht-aan metselwerk en een betonconstructie om het reservoir te dragen.

Op het water in de Kolk verschillende stoomschepen van beurtdiensten die het vervoer van personen goederen en vee van en naar Sneek verzorgden.

Rechts aan de Geeuwkade het stoombeurtschip ‘Sneek’ dat de bijnaam de ‘Groate Suup’ had. Deze bijnaam kreeg dit schip door het zware geluid van de stoomfluit. Er was ook nog een kleiner beurtschip van dezelfde rederij de ‘Kleine Suup’, de stoomfluit daarvan had -u raadt het al- een minder zwaar geluid.

Foto en tekst: Vereniging Historisch Sneek e.o. Reacties op suhetutweest@hotmail.com of 0515439698.