Vaccinatie Antonius-medewerkers hele operatie

SNEEK Ruim driehonderd medewerkers van het Antonius Ziekenhuis in Sneek zijn vorige week gevaccineerd tegen COVID-19. Het gaat om zorgprofessionals die in de frontlinie staan, waaronder artsen en verzorgenden van de spoedeisende hulp, intensive care en de corona-afdelingen. De allereerste prik was voor COVID-19-arts Philip d'Ailly.

Vrijdag 8 januari, klokslag 7.00 uur mocht D'Ailly zijn mouw opstropen bij de prikpoli. ,,Het is puur toeval dat ik als eerste mocht", vertelt hij. ,,Ik wilde zo vroeg mogelijk in verband met andere afspraken die dag. Op donderdag hoorde ik dat ik zelfs de allereerste was. Mijn vriendin grapte dat ik op moest passen voor de camera's." Dat viel de volgende ochtend reuze mee. Media zijn momenteel niet toegestaan in het ziekenhuis. Het speciale moment werd vastgelegd door collega Michiel Duyvendak, ziekenhuisapotheker en fotograaf.

Uitdagingen

Duyvendak was nauw betrokken bij de voorbereidingen. ,,Zaterdag 2 januari besloot het kabinet dat ziekenhuisprofessionals uit de acute zorg eerder gevaccineerd konden worden. We zijn zondag gelijk begonnen om alles gereed te maken in het ziekenhuis. Dit in nauw overleg met de andere ziekenhuizen in het noorden." De operatie ging gepaard met de nodige uitdagingen, aldus Duyvendak. ,,Logistiek gezien, want het Pfizer-vaccin dat wij gebruiken moet bij min zeventig graden Celsius worden bewaard. Het is na ontdooiing maar vijf dagen houdbaar. Daarnaast moesten de toedieners geïnstrueerd worden en was er een planning nodig."

Iedereen gevaccineerd

Het Antonius Ziekenhuis had voor 310 medewerkers vaccinatie aangevraagd. Via het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen kreeg het ziekenhuis genoeg voor 215 personen. De flesjes kwamen donderdag 7 januari aan vanuit het UMCG in Groningen. Doordat het Duyvendak en de apothekersassistenten van het Antonius Ziekenhuis was gelukt om niet vijf maar zes vaccinaties uit een flesje te halen, kon 258 man zich opmaken voor een prik. Uiteindelijk lukte het om op vrijdag en zaterdag alle frontliniemedewerkers die een vaccinatie wilden, er een te geven. Dit dankzij overgenomen ampullen van andere ziekenhuizen.

Geen bijwerkingen

Een kwartier na zijn vaccinatie werd D'Ailly uitgebreid gemonitord. Hij had geen last van bijwerkingen. ,,Behalve een wat beurs gevoel in mijn arm, wat je vaak hebt bij een griepprik of een andere vaccinatie." Hij is blij dat negentig procent van zijn collega's ook heeft gekozen voor een prik. ,,Het is heel belangrijk. Vaccineren is de beste manier om uit de coronacrisis te komen. Ik ben dan ook erg blij dat het vaccin er zo snel is gekomen en trots op mijn collega's die dit mogelijk hebben gemaakt." De in Amsterdam wonende D'Ailly werkt sinds begin december in het Antonius Ziekenhuis. Daarvoor was hij arts op de COVID-19-afdeling van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Via DT Intermed, een uitzendbureau voor basisartsen en medisch specialisten, kwam hij vorige maand bij het Antonius Ziekenhuis terecht. ,,In Dordrecht was de druk eerst heel groot. Toen daar de situatie onder controle kwam en in Sneek meer mankracht nodig bleek, doordat er patiënten werden overgenomen van andere ziekenhuizen, ben ik hierheen gegaan."

Woensdag 3 februari om 9.15 uur moet D'Ailly zich weer bij de prikpoli melden voor de noodzakelijke vervolgvaccinatie. Begin volgende maand zijn ook de andere gevaccineerde ziekenhuismedewerkers voor de tweede keer aan de beurt. Medewerkers van Thuiszorg Zuidwest Friesland, onderdeel van de Antonius Zorggroep, krijgen in de loop van januari hun eerste prik. Dit gebeurt via de GGD in Leeuwarden.

Casper Ferwerda.