Sneker drugsfamilie richtte zich op grootschalige import van drugs uit Zuid-Amerika

SNEEK Van een Sneker drugsfamilie moet de pater familias het langst brommen. De 77-jarige opereerde als een heuse ‘godfather’ en werd maandag door de rechtbank Noord-Holland veroordeeld tot ruim drie jaar cel.

De rechtbank ziet de man als de initiator van internationale drugstransporten. Hij had een leidende, sturende en coördinerende rol in de zevenkoppige bende, die voor het merendeel uit familieleden bestond. De criminele organisatie was gericht op de grootschalige, wereldwijde import van drugs.

De man maakte de plannen voor de aanvoer van cocaïne uit Zuid-Amerika en regelde de financiering van de zeilboten, die voor het transport werden ingezet.

Lees ook: Sneker drugsfamilie richtte zich op grootschalige import van drugs uit Zuid-Amerika. 77-jarige ‘godfather’ krijgt drie jaar cel (LC Premium)

Een 29-jarige neef van de man kreeg 2,5 jaar cel. Volgens de rechtbank kon hij niet als de drijvende kracht achter alle plannen worden aangemerkt.

Een 50-jarig familielid, eveneens afkomstig uit Sneek, moet ruim een jaar vastzitten. Een 54-jarige telg kreeg een taakstraf van twintig uur vanwege witwassen.

Twee groepsleden (53 en 52) werden veroordeeld tot respectievelijk 1,5 jaar en 14 maanden cel. Een 32-jarige man is vrijgesproken.

De straffen vielen aanzienlijk lager uit dan de eisen van het Openbaar Ministerie. Het OM wilde de hoofdverdachte acht jaar achter de tralies hebben en vier andere mannen zouden zes jaar moeten brommen.