Pieken in coronatijd (3): ‘Flexibiliteit thuiszorg op de proef gesteld’

Vandaag drie verhalen uit het oog van de coronastorm. Dit is het derde en laatste met aandacht voor de Thuiszorg. ,,Het was roeien met de riemen die we hadden. Het vergde en vergt veel flexibiliteit van iedereen, waar ik zeer van onder de indruk ben”, aldus Sjirk Thibaudier, unitmanager van Thuiszorg Zuidwest Friesland.

Thuiszorgcliënten die besmet raakten met COVID-19, konden blijven rekenen op hulp aan huis. Bij een enkele besmetting op een route probeerde Thuiszorg Zuidwest Friesland diegene op de reguliere route te houden. Waren er meerdere coronacliënten in een gebied, dan kwam een speciaal team langs.

De 750 medewerkers van de thuiszorg van de Antonius Zorggroep zijn verdeeld over ruim dertig teams, met een wijkverpleegkundige, ziekenverzorgenden en verzorgenden. ,,Begin dit jaar zijn er vijf speciale coronateams opgezet met medewerkers die zich hiervoor hebben aangemeld", vertelt Sjirk Thibaudier, een van de unitleiders van Thuiszorg Zuidwest Friesland. ,,We proberen nu besmette cliënten zoveel mogelijk op de reguliere route te houden. Door de zorg bij diegene tijdelijk af te schalen, of op het einde van de normale route bij deze cliënt langs te gaan."

De eerste golf was een spannende tijd volgens Thibaudier. ,,Het virus kwam steeds dichterbij, wat zorgde voor angst bij collega's. Niet zozeer om zelf besmet te raken; ze waren vooral bang voor hun kwetsbare cliënten. Zo was aanvankelijk de gedachte dat de kans op overlijden groot was als je het virus hebt. Ook was er onzekerheid over de werking van beschermingsmiddelen."

Thibaudier is portefeuillehouder hygiëne preventie-infectie binnen de thuiszorg en zit bij het coronacrisisteam van de Antonius Zorggroep. ,,In de eerste golf had ik contact met een thuiszorgteam in Noord-Brabant, waardoor ik een goed beeld had van wat op ons af kwam. Vanaf het begin werken we ook goed samen met de twee andere grote thuiszorgorganisaties in Friesland: Thuiszorg Het Friese Land en de KwadrantGroep. Alle drie hebben we coronateams opgezet en we overleggen regelmatig. De verbondenheid is groot. We vechten tegen een gemeenschappelijke vijand."

De grote drie hebben ook de handen ineen geslagen met kleinere thuiszorgaanbieders in de provincie, aldus Thibaudier. ,,Wanneer hun cliënten besmet raken, kunnen wij de zorg voor hen tijdelijk overnemen."

Medewerkers die cliënten met corona verzorgen, dragen beschermende kleding. Voor het omkleden wordt bij cliënten thuis een aparte ruimte gecreëerd. Ook komen er huishoudelijke taken bij, doordat besmette cliënten geen bezoek mogen ontvangen. ,,Bij de eerste golf gebeurde dit ook bij verdachte cliënten", aldus Thibaudier. ,,Toen kon er nog niet zo worden getest, zoals nu. Momenteel hebben we een eigen testteam en is binnen 24 uur de uitslag bekend."

Doordat coronateams waren samengesteld uit medewerkers van de reguliere thuiszorg - en eigen medewerkers ook besmet raakten - was er extra personeel nodig. Ze kwamen van alle kanten. ,,Onder meer ex-collega's, gepensioneerden en stagiairs schoten te hulp. Het was roeien met de riemen die we hadden. Het vergde en vergt veel flexibiliteit van iedereen, waar ik zeer van onder de indruk ben."

Lees hier deel 1: 'Trots op inzet van de medewerkers'
Lees hier deel 2: 'Code zwart was dichtbij'

Casper Ferwerda.