KNVB: nieuwe competitieopzet voor hoofdklasser ONS

SNEEK De KNVB heeft besloten om de competitie in de hoofdklasse, waar ook ONS Sneek in uitkomt, om te gooien. De bond nam dat besluit omdat het onwaarschijnlijk lijkt dat op landelijk niveau nog een volledig amateurvoetbalseizoen kan worden afgewerkt.

Het bestuur amateurvoetbal van de KNVB, onder leiding van directeur Jan Dirk van der Zee uit Oranjewoud, is tot dat besluit gekomen na een inventarisatie onder alle deelnemende verenigingen en in overleg met de belangenverenigingen CVTD (Coöperatieve Vereniging Tweede en Derde Divisie) en het COH (Centraal Orgaan Hoofdklassen).

De competities werden in oktober vanwege het coronavirus stilgelegd. Zeventig procent van de clubs uit de hoogste klassen gaven aan de competitie niet meer af te willen maken. Als het voetbal in het nieuwe jaar mag worden hervat, wordt een soort halve competitie gespeeld.

De hoofdklassen worden per klasse opgedeeld in twee poules van acht teams. Teams spelen een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar. De poule-indeling vindt plaats op basis van geografische indeling en de aangepaste competitieopzet wordt gevolgd door een beperkte nacompetitie. Alle clubs beginnen puntloos in de nieuwe opzet; de resultaten van eerder dit seizoen komen te vervallen.

ONS neemt het in de nieuwe opzet op tegen provinciegenoot Buitenpost en verder Berkum, Flevo Boys, HZVV, Noordscheschut, SC Genemuiden en Urk.

,,We vinden het enorm vervelend voor alle clubs die eerder dit seizoen goed hebben gepresteerd. Gezien het drukke speelschema in deze topcompetities is het uitspelen niet of nauwelijks meer realistisch”, zegt Van der Zee. ,,Maar wij wilden ook weten hoe de deelnemende verenigingen hier tegenaan kijken en naar welk scenario hun voorkeur uitging. Dankzij deze inventarisatie en het veelvuldige overleg met hun belangenbehartigers hebben we een breed gedragen beslissing kunnen nemen.”

ONS-trainer Jan Vlap is blij dat hij zijn selectie weer een richtpunt kan bieden. ,,Eindelijk weer eens wat perspectief. En het is een interessante poule zo, met regionale duels. Het zou mooi zijn als daar straks ook wat publiek bij mag zijn.”

Het bestuursbesluit heeft geen betekenis voor de overige klassen van het amateurvoetbal (A- en B-categorie), met daarin de overige clubs in de regio. Daarover wordt besloten zodra de nieuwe kabinetsmaatregelen bekend zijn gemaakt.

Nadere details, zoals de speeldagenkalender, de promotie/degradatieregeling en de manier waarop invulling zal worden gegeven aan de plaatsing van amateurverenigingen voor het toernooi om de landelijke KNVB Beker in het nieuwe seizoen worden door de KNVB uitgewerkt in samenspraak met de CVTD en het COH en uiterlijk 1 januari 2021 bekend gemaakt.