Hospice Sneek weer open na corona-uitbraak

De Kime in Sneek heeft woensdag weer de eerste gast opgenomen voor stervensbegeleiding. Het hospice was acht dagen dicht vanwege een corona-uitbraak.

Rond het weekeinde van 21 november bleken alle drie de gasten in het hospice in Sneek het coronavirus bij zich te dragen. De mensen brengen in het hospice hun laatste levensdagen door en komen er om op een waardige manier afscheid van het leven te nemen. Zij zijn naar het Coronacentrum in Heerenveen overgebracht.

Eén van hen is inmiddels overleden. Een ander kan vandaag terugkeren in het hospice, vertelt voorzitter Klaus Boonstra van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Zuidwest-Friesland. Vanwege de besmettingen is ook een deel van de honderd vrijwilligers getest, van hen bleken er vier positief.

Eerder bleek één van de coördinatoren corona te hebben, maar deze besmetting staat volgens Boonstra los van de uitbraak. ,,Dat was zo’n twee weken voordat een gast positief testte, die kan de bron niet geweest zijn. Wie de bron wel was, hebben we niet kunnen achterhalen.”

Het hospice in Sneek drijft op vrijwilligers, zegt Boonstra. Zij bieden tussen 7.00 en 23.00 uur een luisterend oor voor de stervende en dragen zorg voor eten, drinken en bezoek. Een groot deel van deze vrijwilligers is tussen de 60 en 75 jaar. ,,Een probleem waar wij tegen aanlopen, is dat de meesten niet willen werken met terminale Covid-patiënten. Ze vinden het risico te groot, begrijpelijk. Dat moesten we nu overlaten aan de professionele thuiszorg.”