Sneker familiebedrijf Vriesia Glas & Kozijnen stopt na 85 jaar te bestaan

SNEEK Het Sneker familiebedrijf Vriesia Glas & Kozijnen stopt na 85 jaar te bestaan. ,,Een samenloop van omstandigheden”, noemt directeur Tinka de Jong-de Vries als oorzaak.

,,We zijn de laatste tijd juist snel gegroeid. Daar hebben we vorig jaar ook flink in geïnvesteerd. Extra personeel, extra systemen, dit om de optimale bedrijfsgrootte te realiseren om de marktpositie te verbeteren. Na de vorige crisis vond ik het nodig om een stapje te groeien”, legt De Vries uit. ,,Anders ben je juist kwetsbaar. Dan kun je weinig opvangen. Nu hadden we overal specialisten voor en konden we zaken optimaal organiseren. Dit jaar moest het rendement er uitkomen.”

Dat bleef echter achterwege. ,,Door corona is dat in een stroomversnelling geraakt.” Waar in mei de vraag nog groter was dan ooit, doet de tweede golf het bedrijf de das om. ,,Iedereen is super voorzichtig”, merkt de eigenaresse. ,,Daardoor worden de verliezen te groot”, noemt ze het logische gevolg. Terug naar kleiner is volgens haar niet de oplossing. En dus trekt ze de stekker eruit. ,,Het is noodzakelijk, om erger te voorkomen”, benadrukt De Vries. ,,De cijfers wijzen uit dat het verstandig is om te stoppen, anders ga je failliet.”

Vorige week dinsdag hakte ze de knoop door en informeerde ze het personeel. ,,Dat was heel emotioneel”, vertelt ze. Bij Vriesia werken veertien vaste medewerkers en daarnaast nog een aantal uitzendkrachten en zzp’ers. ,,Maar je ziet dat het een echt familiebedrijf is, met hart voor de zaak. Ze zijn allemaal geschrokken, maar ze willen het op een goede manier afronden. Er is niemand die dwars ligt. Ze willen de naam van het bedrijf hoog houden.”

Per 1 januari gaat Vriesia afbouwen om lopende projecten af te ronden en in de tussentijd te zoeken naar oplossingen voor de werknemers. De Vries hoopt dat een overnamekandidaat zich meldt. Er zijn al wel gesprekken, zo meldt ze. ,,Maar het moet wel een bedrijf van formaat zijn.”

Zelf kwam Tinka de Vries 25 jaar geleden het bedrijf binnen, 10 jaar later werd ze directeur-eigenaar. Graag had ze gezien dat het bedrijf dat haar opa 85 jaar geleden begon aan de Oude Koemarkt in het centrum van Sneek minstens een eeuw oud was geworden, maar die vlieger gaat niet op. ‘Het glas is niet meer half vol, maar helemaal leeg’, zo schrijft ze in een bericht dat te lezen is op de website van het bedrijf. Maar ook: ‘Hoe fijn zou het zijn, als er uit de scherven van ons bedrijf toch nog iets moois kan ontstaan. Die hoop heb ik nog niet helemaal opgegeven.’